11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Muči vas alergija? Saznajte koji alergeni su krivci za to

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Muči vas alergija? Saznajte koji alergeni su krivci za to

Autor: Antena M

  • Viber

Sve veći broj ljudi pati od alergije izazvane nekom vrstom alergena. Alergijske reakcije nijesu bezazlene i osim što narušavaju kvalitet života, mogu nanijeti i ozbiljne posljedice. Prvi korak u borbi protiv alergijskih reakcija je precizna i pravovremena dijagnostika.

"Nakon pojave simptoma koji ukazuju na alergijsku reakciju, neophodan je pregled stručnjaka kako bi ustanovili da li se zaista radi o alergiji i odredio alergen ili alergeni koji su izazvali reakciju. Ne treba zaboraviti da su simptomi često slični običnoj prehladi i da u igri mogu biti na stotine različitih alergena", kaže Mr ph Najdana Gligorović Barhanović, specijalista medicinske biohemije, subspecijalista laboratorijske endokrinologije.

Kako pojašnjava, određivanjem krvne slike, tj. broja eozinofila kao njenog sastavnog dijela, i ukupnih IgE antitijela sa sigurnošću se isključuje ili potvrđuje prisustvo alergijskih reakcija.

"U organizmu postoje specifična IgE antitijela za svaki alergen, te njihovo ponovno unošenje dovodi do vezivanja za ova antitijela i izaziva pojavu simptoma alergijske reakcije. Određivanjem specifičnih IgE antitijela na pojedine alergene, može se ustanoviti koji od njih je uzročnik reakcije.

Na osnovu načina na koji se unose u organizam alergeni se dijele na nutritivne i inhalatorne. Najčešći simptomi alergija na hranu su: crvenilo kože, osip, otok, bolovi u stomaku, mučnina i dijareja. U slučaju ozbiljnih reakcija može doći i do anafilaktičkog šoka. Najčešći simptomi inhalatornih alergija su: svrab i suženje očiju, kijavica, curenje nosa, kašalj i iscrpljenost. U pojedinim slučajevima pojavljuje se i osip po koži, koja može biti suva i pucati", kaže Gligorović Barhanović.



U laboratorijama Moj Lab možete odrediti inhalatorni/nutricionistički panel od po 20 alergena najčešćih za naše područje, po specijalnoj cijeni od 45 eura.

U Moj Lab poliklinici možete obaviti sve potrebne laboratorijske analize i u konsultaciji sa specijalistima prevazići alergijske reakcije koje vas muče. Inhalatorni panel uz specijalistički pregled sada po specijalnoj cijeni od 65, poručuju iz laboratorije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR