19 °

max 29 ° / min 19 °

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

26° / 18°

Srijeda

29.09.

25° / 16°

Četvrtak

30.09.

23° / 16°

Petak

01.10.

20° / 15°

Subota

02.10.

22° / 13°

Nedjelja

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dvije vježbe disanja, zbog kojih ćete reći ne cigaretama

Izvor: EPA

Mozaik

Comments 0

Dvije vježbe disanja, zbog kojih ćete reći ne cigaretama

Izvor: agencije

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Ukoliko ste odlučili da ostavite pušenje, postoje dvije vježbe disanja koje će vam pomoći da se riješite ove loše navike što prije.
Stoga, sljedeći put kada budete osjetili želju da zapalite, uradite jednu od ove dvije jednostavne vježbe disanja, i potreba za cigaretom će nestati.

Prva vježba

Kada osjetite jaku želju za cigarom, izađite na svjež vazduh. Uspravite se i opustite se. Uradite duboki udah punim plućima i zadržite dah na 3-5 sekundi. Zatim polako izdahnite. Na kraju izdaha zadržite opet dah na isto vrijeme (3-5 sekundi).

Ovu vježbu ponavljajte 10 puta. Poslije ponovljenih vježbi, osjetićete laku vrtoglavicu, ali to ne mora da vas brine, jer je to znak da se mozak zasitio kiseonikom. Kao rezultat, želja za cigarom nestaje na duže vrijeme.

Druga vježba

Kod druge vježbe važno je sporo udisati vazduh kroz nos i malo brže ga izdisati. Ako sebe poistovjetite sa parnom lokomotivom, onda ova vježba neće biti samo efikasna, već i zabavna. Vježbu počnite raditi polako, i postepeno pojačavajte tempo.

Kad radite ove jednostavne vježbe, pluća dobijaju potrebnu količinu kiseonika, jer nedovoljna njihova ventilacija dovodi do opšteg smanjenja broja respiratornih pokreta u minutu.

Tokom ovih vježbi, grudni koš je snadbjeven energijom od nervnih završetaka, a abdominalni organi dobijaju laku sistematsku masažu zahvaljujući jakim ritmičkim pokretima dijafragme.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR