16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Italijanski regulator kaznio Amazon i Apple

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Italijanski regulator kaznio Amazon i Apple

Izvor: N1

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Italijanski regulator izrekao je novčane kazne američkim tehnološkim divovima Appleu i Amazonu, tvrdeći da su selekcijom prodavača na digitalnoj platformi ograničavali konkurenciju u cijenama nekih Appleovih proizvoda.

Dvije kompanije uredile su ugovorima iz 2018. da samo određeni trgovci smiju na Amazonu prodavati Apple i Beats, čime su prekršeni propisi EU-a i ograničena je konkurencija u cijenama, utvrdio je talijanski regulator.

Amazonu je zato izrečena novčana kazna od 68,7 miliona eura, a Appleu od 134,5 miliona eura i dvije kompanije moraju ukinuti ograničenja i omogućiti svim prodavačima izvornih Appleovih proizvoda da ih prodaju na Amazon.it-u.

“Kako bismo bili sigurni da naši klijenti kupuju izvorne proizvode, blisko sarađujemo s našim partnerima-prodavačima i angažovali smo timove stručnjaka širom svijeta koji sarađuju s policijom, carinom i trgovcima kako bi se prodavali samo autentični Appleovi proizvodi”, tvrde u Appleu.

Naglašavaju i da nijesu prekršili propise o ravnopravnom tržišnom takmičenju.

Amazon je u odvojenom saopštenju objavio da se ne slaže s odlukom talijanskog regulatora, tvrdeći da je njegova kazna “nesrazmjerna i neopravdana”.

“Odbacujemo sugestiju da Amazon ima koristi od isključivanja prodavača iz (…) trgovine budući da se naš poslovni model temelji na njihovom uspjehu”, stoji u saopštenju.

“Zahvaljujući sporazumu klijenti u Italiji mogu u našoj trgovini naći najnovije proizvode Apple i Beats i na raspolaganju im je katalog s više od dvostruko više proizvoda, boljim cijenama i bržom isporukom”, poručuju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR