11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kisjelina koja se nalazi u palminom ulju povezana sa širenjem raka

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Kisjelina koja se nalazi u palminom ulju povezana sa širenjem raka

Izvor: klix.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Masna kisjelina koja se nalazi u palminom ulju može promijeniti genom karcinoma, povećavajući vjerovatnoću da će se bolest proširiti tijelom.

Palmino ulje je aditiv koji se koristi u gotovo svemu, od čokolade do karmina pa čak i paste za pranje zuba i šampona. Širenje raka, odnosno metastaza, glavni je uzrok smrti pacijenata. Velika većina ljudi s metastatskim karcinomom može se samo liječiti, ali ne i izliječiti, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je uradio Institut za istraživanje biomedicine (IRB) u Barseloni, a objavljeno je u časopisu Nature. Ustanovljeno je da je palmitinska kiselina podstakla širenje raka usne šupljine i raka kože melanoma kod miševa, prenosi Independent.

Druge kiseline zvane oleinska kiselina i linolna kiselina, odnosno omega-9 i omega-6 masti koje se nalaze u namirnicama kao što su maslinovo ulje i laneno sjeme nisu se pokazale opasnim. Ipak, iako je palmitinska kiselina povezana sa širenjem raka, ona ne predstavlja rizik od obolijevanja od raka.

"Učenje o faktorima koji uzrokuju širenje raka je ključno za smanjenje broja oboljelih", rekla je Helen Rippon, doktorica i izvršna direktorica organizacije Worldwide Cancer Research.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR