14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kad mislimo da smo čuli sve: Napravili plastiku od sperme lososa

Izvor: American Chemical Society

Mozaik

Comments 0
Čudno, ali raadi - Dosad najodrživija vrsta plastike na svijetu

Kad mislimo da smo čuli sve: Napravili plastiku od sperme lososa

Naučnici pri Univerzitetu Tianjin u Kini napravili su malu šolju od DNK plastike, nove vrste bioplastike koja sadrži niti DNK dobijene iz sperme lososa.

Izvor: vice

Autor: Antena M

  • Viber

Naučnici su posvećeni pronalaženju novih načina da se umanji količina plastičnog otpada, a supstanca koja se, iznenađujuće, pokazala kao ključni sastojak potreban za dobijanje zelene alternative za regularnu plastiku je izgleda sperma lososa.

U naučnom radu objavljenom 14. novembra, tim naučnika sa Univerziteta Tianjin u istočnoj Kini objašnjava kako su razvili novu vrstu bioplastike.

Prema podacima navedenim u ovom radu, niti DNK iz sperme lososa rastvaraju se u vodi i miješaju sa jonomerima, vezivnim hemikalijama, čime se stvara gel koji se može izliti u različite oblike i onda sušiti zamrzavanjem.

Finalni proizvod je materijal koji podsjeća na plastiku, ali je njegova proizvodnja stvara 97 posto manje emisije ugljenika, u odnosu na standardni proces proizvodnje plastike. Ovi istraživači kažu da je njihova bioplastika dosad najodrživija vrsta plastike na svijetu.

U ovom istraživanju, naučnici su napravili malu šolju i djelove slagalice od ovog materijala, koji nazivaju DNK plastika.

Čitav proces proizvodnje ove inovativne plastike je visoko održiv - od ekstrakcije sirovog materijala iz bioobnovljivih izvora, pa sve do činjenice da ova plastika uz pomoć enzima može rastopiti i na taj način odložiti. DNK plastika je takođe izuzetno reciklabilna, pošto se uz pomoć vode može omekšati i remodelovati u druge oblike.

Ovaj proces reciklaže bioplastike bi “unaprijedio razvoj održivih materijala”, navodi se u ovom istraživanju, koje je objavljeno u Journal of the American Chemical Society.

Svake godine se širom svijeta proizvede oko 300 miliona tona plastike, od koje je većina za jednokratnu upotrebu, pri čemu je priroda ovim otpadom zagađena godinama, nakon što se on baci.

Industrija proizvodnje plastike u SAD pretpostavlja se da će prestići industriju proizvodnje uglja, čime će postati najveći izvor emisije gasova zelene bašte u ovoj državi do 2030. godine, navodi se u skorašnjem izvještaju inicijative Beyond Plastics.

Bioplastika je nastala kao održiva alternativa za plastiku. Pravi se od organskih materijala, kao što su kukuruzni skrob, piljevina ili otpad od hrane, tako da proizvodnja bioplastike ostavlja manji karbonski otisak i obično je biorazgradiva (iako to nije slučaj za svaku vrstu bioplastike).

Tako da, stvaraoci DNK plastike nadaju se da će ovaj materijal jednog dana stići do masovne proizvodnje. Iako se u Tianjinu koristila sperma lososa, ovi naučnici kažu da je proces proizvodnje moguć sa širokim spektrom izvora DNK, na primjer od voća i algi. Masovna proizvodnja DNK materijala i daje je izazovna, naveli su oni, ali ne i nemoguća.

“Potencijal DNK koja bi se brzo i masovno proizvodila na tržištu je od velikog značaja za buduću implementaciju DNK plastike”, naveli su oni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR