10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nana - stari lijek za sve

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Nana - stari lijek za sve

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Čaj od nane ima gotovo svaka kuća. Međutim, baš zato što su ti čajevi iz kesice toliko rasprostranjeni, malo smo zaboravili koliko je nana zaista korisna i dragocjena.

Nana je, uz kamilicu najviše korišćena ljekovita biljka

Prvo da utvrdimo kako se pravilno priprema čaj od nane. Prije svega treba da znate da biljke mnogo brže gube ljekovitost kada su veoma usitnjene. Biljnu sirovinu najbolje je usitniti neposredno prije nego što ćete napraviti čaj. Druga važna stvar kod biljaka koje sadrže etarska ulja, kao što je nana, jeste da ih nikada ne kuvate, već samo prelijete ključalom vodom.

Za jednu šolju čaja potrebna vam je puna supena kašika osušenih listova nane. Ako koristite svježu biljku, duplirajte dozu. Treća važna stvar je da čaj poklopite i ostavite da stoji barem 10, a idealno 20 minuta. Nakon toga dobili ste ne samo ukusan već i ljekovit napitak.

Odlična za stomak

Nana je odličan biljni lijek protiv nadimanja, lošeg varenja, gasova i bola u organima za varenje. U kombinaciji sa kimom ili komoračem sprječava grčeve. Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka. Pomiješan sa vranilovom travom zaustavlja proliv (potrebno je da čaj stoji barem pola sata prije cijeđenja).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR