9 °

max 11 ° / min 9 °

Četvrtak

08.12.

11° / 9°

Petak

09.12.

12° / 10°

Subota

10.12.

13° / 11°

Nedjelja

11.12.

13° / 9°

Ponedjeljak

12.12.

8° / 7°

Utorak

13.12.

7° / 2°

Srijeda

14.12.

6° / 0°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ova estetska operacija ima najveći rizik od smrtnog ishoda

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Ova estetska operacija ima najveći rizik od smrtnog ishoda

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Želja za velikim stražnjicama kod žena sve je popularnija. Broj brazilskog podizanja stražnjice više se nego udvostručio u posljednjih pet godina. To su potvrdila i sporvedena istraživanja.

Ipak, osim što je toliko tražena, ova estetska operacija ujedno ima i najčešći ishod smrtnih slučajeva.

Američko društvo plastičnih hirurga tako je potvrdilo da brazilsko podizanje stražnjice ili takozvani BBL (engl. brazilian butt lift) ima najveću stopu smrtnosti od svih ostalih estetskih zahvata.

Zaobljen oblik

Brazilsko podizanje stražnjice postupak je kojim se povećava stražnjica i postiže zaobljeniji oblik. Za povećanje stražnjice koristi se ubrizgavanje vlastite masti, a njegova popularnost potiče iz Brazila, gdje su žene poznate po figuri kojom dominira upravo poveća i zaobljena stražnjica. Ovaj zahvat dodatno je proslavio dermatolog Simon Ourian za kojeg se smatra da je povećao stražnjicu starleti Kim Kardašijan.

Ipak, ubrizgavanje masnoće u stražnjicu nije nimalo bezopasno. Upravo suprotno, smatra se najopasnijim estetskim zahvatom u svijetu jer može dovesti do ozbiljnih problema ako se izvodi na pogrešan način. To uključuje takozvanu masnu emboliju, poremećaj kada mast ubrizgana u stražnjicu uđe u krvotok i blokira krvnu žilu. U plućima onemogućava ulazak kiseolka u krvotok, dok u mozgu može uzrokovati moždani udar – oboje može biti kobno.

Veliku ulogu ima i količina masti koja se koristi prilikom apliciranja. Iako većina hirurga smatra da je 300 mililitara sasvim sigurna količina, neki iskusniji hirurzi koriste mnogo veće količine. Sve to može biti vrlo opasno, naročito ako se pretjera s količinom, napominju stručnjaci.

Stopa smrtnosti

Studija iz 2017, koja je obuhvatala 692 hirurga iz cijelog svijeta, istraživala je stopu smrtnosti među pacijenticama koje su se podvrgnule brazilskom podizanju stražnjice.

Tokom svoje karijere hirurzi su prijavili 32 slučaja smrti od masne embolije i 103 slučaja bez smrtnog ishoda.

Ipak, stručnjaci misle da je mnogo slučajeva ostalo neprijavljeno.

Masna embolija tako je nedavno identifikovana kao vodeći uzrok smrti u estetskoj hirurgiji, a procijenjena stopa smrtnosti iznosi jedan na 3.000, što je uistinu zabrinjavajuće.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR