9 °

max 11 ° / min 9 °

Četvrtak

08.12.

11° / 9°

Petak

09.12.

12° / 10°

Subota

10.12.

13° / 11°

Nedjelja

11.12.

13° / 9°

Ponedjeljak

12.12.

8° / 7°

Utorak

13.12.

7° / 2°

Srijeda

14.12.

6° / 0°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici tvrde da znaju zašto je umro Brus Li

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Naučnici tvrde da znaju zašto je umro Brus Li

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Pedeset godina nakon misteriozne smrti Brusa Lija doktori vjeruju kako su napokon pronašli uzrok smrti.
Ćelije u njegovom tijelu bile su nateknute, uključujući i mozak što je rezultiralo smrću, a sve to dogodilo se zbog prekomjernog unosa vode u organizam.

Te su večeri ljudi oko njega primijetili kako konstantno konzumira vodu, a miješao je i razne opijate s tabletama.

Brus Li umro je u 32 godini u ljeto 1973. dok je bio u Hong Kongu. Obdukcija je u to vrijeme pokazala da je Brus preminuo od otoka mozga, za što su ljekari okrivili uzimanje lijeka protiv bolova.

Njegova prerana smrt podtskla je glasine da su ga možda ubili kineski gangsteri, da ga je otrovala ljubomorna ljubavnica ili da je bio žrtva prokletstva. Druga je teorija bila da je umro od toplotnog udara.

Sad su istraživači pregledali dokaze kako bi zaključili da je Brus vjerovatno umro od hiponatrijemije.

"Drugim riječima, pretposavljamo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Brus Lija", rekao je stručnjak za časopis Klinical Kidni Žurnal javlja Jutarnji.

Hiponatrijemija znači da je nivo natrijuma u krvi, koji tijelo treba za ravnotežu tečnosti abnormalno niska. Neravnoteža uzrokuje oticanje ćelija u tijelu, uključujući one u mozgu. Studija tvrdi da je Brus imao više faktora rizika za hiponatrijemiju, uključujući to da je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis koji povećava žeđ, kao i druge faktore koji smanjuju sposobnost bubrega poput lijekova i alkohola.

Njegova supruga Linda otkrila je kako je Brus prije smrti imao dijetu temeljenu na tečnosti od soka šargarepe i jabuke, a Metju Poli koji je napisao biografiju Brus Lija, spominje konstantno konzumiranje vode te večeri kad je umro.

"Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. Ovo može dovesti do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti unutar nekoliko sati ako prekomjeran unos vode nije usklađen s izlučivanjem vode urinom, što je u skladu s vremenskom crtom Lijeve smrti", zaključila je studija.

Napisali su da je, budući da je primijećeno kako pije velike količine vode na dan smrti, vjerovatno uzimao ogromne količine, jer inače niko ne bi obraćao pažnju: "Ironično, Li se proslavio citatom 'Be water my friend', ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR