11 °

max 14 ° / min 7 °

Utorak

20.02.

14° / 7°

Srijeda

21.02.

14° / 5°

Četvrtak

22.02.

12° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 8°

Nedjelja

25.02.

9° / 7°

Ponedjeljak

26.02.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako na prirodan način umanjiti bol u zglobovima

Izvor: Pixabay-Ilustracija

Mozaik

Comments 0

Kako na prirodan način umanjiti bol u zglobovima

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Hladno vrijeme ne može „napraviti" bol, ali može uticati na pojačavanje simptoma koji već postoje kod pacijenata. Bol u zglobovima je prvi inicijalni znak da nešto nije u redu. Ukoliko se bol javi u koljenu, kuku, leđima, ne možemo znati razlog tog bola, ali sebi možemo pomoći namirnicama koje imamo kod kuće.

Iako se obično javljaju zbog degenerativnih promjena koje donose godine, problemi sa bolnim zglobovima nisu rezervisani samo za starije osobe

Prirodni sastojci koji mogu da pomognu u borbi sa bolovima u zglobovima i mišićima:

Kurkuma

Šipurak

Tamjan

Bosiljak

Limun i maslinovo ulje

Đumbir

Etarsko ulje kleke

Etarsko ulje karanfilića

Etarsko ulje eukaliptusa

„Ovdje pričamo o topikalnoj (mazanje na kožu) primjeni, od ovih supstanci se prave kreme ili paste, a one direktno mogu da djeluju na lokalno mjesto. Kada nešto uzimate sistemski to djeluje na cio organizam. Ako uzimate kurkumu, ona će malim svojim dijelom ostvariti efekat na koljeno, djelovaće na cio organizam", objašnjavaju ljekari i dodao da pomenute supstance imaju dva svojstva: anitiupalno i analgetsko (protiv bolova).

Kremu, odnosno pastu za mazanje možemo napraviti sami kod kuće jer nije komplikovano i najčešće su potrebna samo dva sastojka.

„Svaka krema ili pasta treba da ima dvije komponente. Ako koristimo prah, treba ga povezati sa nečim kako bi se dobila pasta. Možemo da pomiješamo sa vodom, limunovim sokom ili sa maslinovim uljem. Treba da se dostigne gustina kao pasta za zube. Supstance koje nisu u prahu možemo staviti u blender i pripremati ih na dnevnom nivou. Pasta se koristi u zavisnosti od aktivnosti pacijenta. Potrebno je pola sata za pripremu, i trideset minuta za aplikaciju", pojašnjavaju stručnjaci.

Nakon što nanesemo namaz, bolno mjesto treba pokriti plastičnom folijom ili gazom, a nakon pola sata, tretitrano mjesto treba oprati vodom i sapunom.

„Odličan izbor su i etarska ulja zato što su već gotovi preparati. Karanfilić je i jedan od najpoznatijih analgetika kroz istoriju. Nakapaju se kapi i isto se preko toga drži gaza od petnaest do trideset minuta i ukloni se. S tim što etarska ulja možemo da koristimo i do tri puta dnevno", navode ljekari i dodaje da je za tretiranje bolnih stanja najbolji karanfilić, dok je eukaliptus pogodan za bolove mekih tkiva.

Magnezijum hlorid i magnezijum sulfat za potpunu relaksaciju tijela

Magnezijum učestvuje u mnogim metaboličkim procesima, sastavni je dio i mnogih tkiva i organa. Ukoliko želimo da opustimo tijelo možemo koristiti magnezijum hlorid koji ima višestruko dejstvo.

Iako nemamo apsolutno nikakve tegobe, nakon napornog dana možemo cijelo tijelo naprskati magnezijum hloridom. Ovaj oblik magnezijuma stvara relaksacioni, analgetski i protivupalni efekat.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR