15 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Finci prvi u svijetu napravili bateriju od pijeska kojom bi se mogao riješiti veliki izazov

Izvor: screenshot/youtube

Mozaik

Comments 0

Finci prvi u svijetu napravili bateriju od pijeska kojom bi se mogao riješiti veliki izazov

Izvor: klix.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U Finskoj je prvi put na svijetu napravljena baterija od pijeska, a čime bi se moglo doprinijeti rješavanju jednog od najvećih izazova u obnovljivoj energiji.

Taj izazov jeste kako osigurati stalno sanbdijevanje energijom tokom cijele godine. Kako je objavio BBC, koncept baterije je jednostavan - struja proizvedena iz obnovljivih izvora energije se pretvara u toplotu koja se usmjerava u spremnik sa 100 tona pijeska. Tom prilikom se pijesak zagrijava do 500 stepeni celzijusovih.

Temperatura u pijesku se može održati mjesecima, a tokom zimskih mjeseci može se iskoristiti za grijanje stambenih i poslovnih građevina. Osim toga, time se osigurava toplota potrebna u pojedinim proizvodnim procesima.

Svijet se trenutno oslanja na fosilna goriva, a većina baterija su napravljene od litijuma koji je skup i oskudan resurs. Njegova eksploatacija donosi značajno negativne posljedice po okolinu.

U baterijama, koje su napravljene u Finskoj, može biti stotine kubnih metara pijeska i mogu se postaviti ispod površine zemlje. No, problem je u tome što je u svijetu sve manje pijeska. S druge strane, kompanija Polar Night Energy kao tvorac baterije tvrdi da se može koristiti pijesak niskog kvaliteta ili materijali slični pijesku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR