15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Djevojčica se odrekla nasljedstva vrijednog 61 milion dolara

Izvor: Pixabay-Ilustracija

Mozaik

Comments 0

Djevojčica se odrekla nasljedstva vrijednog 61 milion dolara

Izvor: žena.blic.rs

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Osmogodišnja djevojčica u Indiji koja je trebala da naslijedi bogatstvo vrijedno 61 milion dolara primljena je kao časna sestra u strogi vjerski red nakon što se odrekla svjetovnih užitaka.

Devanshi Sanghvi je do ove nedjelje bila nasljednica juvelirnice "Sanghvi and Sons" u zapadnom gradu Suratu, lokalno poznatom kao Dijamantni grad zbog svoje istaknutosti u globalnoj trgovini draguljima. Članovi njene porodice su takođe nasljednici džainizma, male ali drevne indijske religije koja propovijeda nenasilje, strogo vegetarijanstvo i ljubav prema svim stvorenjima, piše The Guardian.

Dejvojčica je ove nedjelje slavljena na četvorodnevnoj ceremoniji kojom je najavila svoje novo zvanje, tokom koje se vozila u kočiji koju je vukao slon. U srijedu je stigla u hram kako bi zamijenila svoju raskošnu odjeću za jednostavnu bijelu pamučnu odjeću, nakon što je uklonila svu kosu.

Brojni sljedbenici džainizma dolaze iz bogatih porodica

"Devanshi nikada nije gledala televiziju, filmove niti išla u trgovačke centre i restorane", rekao je svjedok ceremonije u srijedu dodajući da je djevojčica redovno bila prisutna na ceremonijama u hramu. Djevojčica je jedna od najmlađih osoba koje su prihvatile ceremoniju "dikše" kako bi napustili svoje materijalne posjede i pristupili džainističkim vejrskim redovima.

Devanshini roditelji rekli su da je bila nestrpljiva da postane časna sestra, pišu lokalni mediji. Smatra se da porodica koje pripadaju Jainu podstiču svoju djecu da pristupe vjerskim redovima kako bi poboljšali društveni položaj svojih rođaka. Posao njene porodice, osnovan 1981., ima neto vrijednost od 5 milijardi rupija (61 milion dolara) prema ICRA-i, indijskoj agenciji za kreditni rejting.
Džainizam ima više od 4 miliona sljedbenika u Indiji, a mnogi, poput Devanshijeve, dolaze iz bogatih trgovačkih zajednica. Sljedbenici se pridržavaju stroge vegetarijanske ishrane, a neke časne sestre pokrivaju usta ćebetom kako bi spriječili slučajno gutanje insekata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR