19 °

max 19 ° / min 9 °

Četvrtak

23.03.

19° / 9°

Petak

24.03.

18° / 10°

Subota

25.03.

16° / 10°

Nedjelja

26.03.

17° / 10°

Ponedjeljak

27.03.

12° / 7°

Utorak

28.03.

10° / 3°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zabranjeno 20 lijekova koji mogu da izazovu smrt

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Zabranjeno 20 lijekova koji mogu da izazovu smrt

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Popularni lijekovi protiv prehlade i gripa zabranjeni su u Velikoj Britaniji zbog straha da bi mogli izazvati fatalne alergijske reakcije.

Dvadeset proizvoda se hitno povlači sa rafova, a ljekari savjetuju pacijentima da se obrate alternativnim rješenjima bez folkodina, za koji Britanska regulatorna agencija za lijekove tvrdi da povećava rizik od anafilakse, prenosi Dejli mejl.

"Vrući limun i med, parne inhalacije, pastile i sirup bez folkodina su odlične zamjene koje ne sadrže razblažen opioid", rekla je ljekarka opšte prakse u emisiji Dobro jutro Britanijo.

Konzumiranje limuna i meda u toplom napitku može smanjiti upalu i podstaći hidrataciju. Agrumi sadrže vitamin C koji pomaže u razgradnji sluzi, dok med ima antibakterijska svojstva. Udisanje pare, ili saginjanje iznad posude sa toplom vodom i pokrivanje glave peškirom, pomaže kod simptoma prehlade i gripa jer topli vlažni vazduh smiruje i otvara upaljene nosne prolaze i otpušta sluz u grlu i plućima.

Pastile za grlo, s druge strane, ublažavaju upalu tako što drže grlo podmazanim, a takođe su pune sastojaka kao što su limun, med, antiseptici i sredstva protiv bolova koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Sirup protiv kašlja, koji mogu da koriste odrasli i djeca, sadrži limunsku kiselinu koja pomaže u smanjenju upale.

Britanska regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) potvrdila je juče da iz predostrožnosti povlači sve lijekove koji sadrže folkodin, opioid koji djeluje tako što potiskuje refleks kašlja tako što smanjuje nervne signale koji se šalju iz mozga u mišiće uključene u kašalj.

Komisija za humane lijekove (CHM), koja savetuje MHRA o bezbjednosti lijekova, istakla je zabrinutost pacijenata koji uzimaju lijek pre nego što budu stavljeni u opštu anesteziju sa neuromuskularnim blokatorima (NMBA). Koriste se u polovini opštih anestetika koji se koriste u Velikoj Britaniji za opuštanje mišića prije operacije.

Oni koji su uzimali folkodin 12 mjeseci prije nego što su bili pod opštom anestezijom bili su pod povećanim rizikom od anafilakse - opasne alergijske reakcije koja uzrokuje pad krvnog pritiska i sužavanje disajnih puteva, blokirajući disanje. Smatra se da je rizik jedan od 10.000 procedura, a mnogi ljekari nikada u svojoj karijeri nisu doživjeli reakciju.

"Folkodin postoji već 70 godina, veoma je čest sastojak, a rizik od anafilaktičke reakcije je veoma mali. Bezbjednost je najvažnija i zato je MHRA odlučila da povuče ove artikle sa polica", rekla je dr Hilari Džons.

On je dodao da povlačenje lijeka nikoga neće spriječiti da ode na operaciju i da takvu reakciju nije video za 45 godina ljekarske prakse. Evropska agencija za lijekove preporučila je da se folkodin proizvodi povuku sa tržišta zbog sličnih zabrinutosti. Prije dvije nedjelje, Australija je objavila nacionalni opoziv 55 lijekova koji sadrže folkodin nakon što je pronašla 50 slučajeva anafilaktičkog šoka koji su povezani sa njim, uključujući jedan smrtni slučaj.

Britancima koji uzimaju tablete ili sirupe za kašalj rečeno je da provjere pakovanje, etiketu ili uputstva da vide da li je folkodin navedeni sastojak. Ako jeste, mogu razgovarati sa farmaceutom koji može predložiti drugi lijek. Takođe im je savetovano da prije operacije kažu anesteziologu da li su u prethodnih 12 meseci uzimali lijek koji sadrži folkodin.

Uprkos upozorenju MHRA da potencijalni rizik nadmašuje koristi od lijekova koji sadrže folkodin, pacijenti se ne slažu. Ben Džefkot iz Šruzberija rekao je da je odluka da se zabrani folkodin, za koji kaže da zaista djeluje, smiješna i preterana. Drugi korisnik Tvitera, Sendi Karenso, tvrdi da je folkodin apsolutno najbolji lijek za kašalj. Ona je pozvala zdravstvene ustanove da pacijente ostave na miru i dozvole im da sami donose odluke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR