17 °

max 17 ° / min 12 °

Subota

02.12.

17° / 12°

Nedjelja

03.12.

12° / 6°

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

8° / 7°

Četvrtak

07.12.

10° / 6°

Petak

08.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obišao je sve zemlje svijeta  bez aviona: Evo koliko mu je trebalo vremena

Izvor: onceuponasaga/imstagram

Mozaik

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Obišao je sve zemlje svijeta bez aviona: Evo koliko mu je trebalo vremena

Autor: Antena M

  • Viber

Danski putnik Torbjorn Pedersen postao je prva osoba na svijetu koja je posjetila sve zemlje na planeti bez korišćenja aviona.

Ova neobična avantura trajala je 10 godina, a prosječni dnevni trošak za Torbjorna iznosio je skromnih 20 dolara.

Pedersen je prolazio kroz različite zemlje širom svijeta, koristeći raznolike oblike prevoza, spavajući u vozovima, brodovima, hostelima.

Ova neobična avantura, koja je obuhvatala mnoge kulture i okruženja, pružila mu je priliku da upozna raznovrsne ljude i stvori nezaboravne uspomene.

- U nekim zemljama poput Singapura, morao sam da trošim više od 20 dolara dnevno. Ali u drugim zemljama poput Bolivije, 20 dolara je više nego dovoljno - rekao je.

Tokom svojih putovanja, Torbjorn Pedersen je takođe odsijedao kod lokalnih porodica, što mu je omogućilo da stvori dublje veze sa različitim kulturama.

Ovo putovanje nije bilo samo fizički zahtjevno, već je pružilo i izazove i emotivne trenutke. Pedersen je često nudio pomoć i podršku lokalnim zajednicama tokom svojih putovanja.

Za finansiranje ove decenijske avanture, kompanija za proizvodnju geotermalne električne energije, Ross Energy, slala mu je oko 600 dolara svakog mjeseca. Njihova podrška omogućila mu je da nastavi ovaj jedinstveni poduhvat.

- Oni su samo smatrali da je moj plan pomalo lud, i željeli su da ga podrže. Ono što sam uradio je dio svjetske istorije, a oni su željeli da budu dio nje - rekao je Pedersen.

Torbjorn Pedersen je prošao oko 382.000 kilometara i koristio čak 20 različitih načina prevoza.
Da bi posjetio 203 teritorije, Pedersen je rekao da je prešao oko 382.000 kilometara i koristio 20 različitih načina prevoza, uključujući 351 autobus, 67 minibuseva, 219 taksija, 46 motociklističkih taksija, 87 zajedničkih taksija, 4 zajednička taksija za motocikle, 28 vozila sa pogonom na sva četiri točka, 9 kamiona, 158 vozova, 19 tramvaja, 128 metroa, 43 rikše, 40 kontejnerskih brodova, 33 broda, 32 trajekta, 3 jedrilice, 2 broda za krstarenje, konjska zaprega, policijski auto i jedna jahta visokih performansi.

Jedno od najmučnijih iskustava koje je Pedersen doživio bilo je na granici između Kameruna i Konga.

View this post on Instagram

A post shared by Salomon (@salomon)

Nakon što je satima vozio zemljanim putem i suočavao se sa trojicom pijanih, ali uniformisanih, muškaraca koji su ga zaustavili.

- U trenutku kada me je jedan od uniformisanih ugledao kada sam izašao iz vozila, mogli ste samo da vidite vatru u njegovim očima. Bilo je toliko bijesa. Kao da je čitava istorija zapadnog kolonijalizma bila moja greška - rekao je.

Držli su ga dugo na nišanu, ali su ga nakon 45 minuta odjednom pustili da ide.

Ova decenijska avantura bila je ispunjena izazovima i trenucima radosti, a Pedersen danas gleda na nju kao na jedinstvenu priliku da istraži svijet i stvori veze sa različitim kulturama.

Ovim podvigom postao je prvi čovjek koji je posjetio sve zemlje svijeta bez upotrebe aviona, ostavljajući dubok utisak na sve koji su pratili njegovo putovanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR