15 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li znate koji glavni grad u Evropi jedini nije smješten na rijeci?

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 7

Da li znate koji glavni grad u Evropi jedini nije smješten na rijeci?

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Rijeke su jedan od najposebnijih prirodnih fenomena, dragocjeno blago koje nas svakodnevno nadahnjuje i oduševljava. Njihova snaga i vitalnost su zaista nevjerovatne.

Oni teku kroz planine, ravnice i šume, mijenjajući oblik pejzaža dok se kreću ka svom odredištu. Svaki od njih ima svoju jedinstvenu priču, svoj karakter i značaj za stanovnike i region kroz koji prolazi.

Skoro svi glavni gradovi u Evropi izgrađeni su duž obala rijeka, ali se jedan grad izdvaja kao izuzetak. To je Madrid, španska prijestonica i živopisna destinacija koju treba doživeti bar jednom u životu.

Madrid je jedini glavni grad u Evropi koji se ne nalazi na rijeci

Grad ljubavi i svetlosti Pariz leži na rijeci Seni, Ljubljanica teče kroz prijestonicu Slovenije, Amsterdam se razvio na rijeci Amstel, Budimpešta na Dunavu, Prag na Vltavi… Ipak, Madrid, smješten u unutrašnjosti Španije, nema izlaz na more i ne nalazi se na rijeci. Uprkos nedostatku plovnih puteva, Madrid je postao jedan od najvažnijih političkih, kulturnih i ekonomskih centara Evrope, prenosi Putnikofer.hr.

Drugi najveći grad posle Berlina

Njegov jedinstven geografski položaj daje mu poseban šarm i raznovrsnost kakvu nema u mnogim drugim evropskim prijestonicama. Madrid je jedan od najvećih gradova u Evropskoj uniji, tačnije drugi po veličini poslije Berlina, smatra se jednom od najzelenijih i najsvjetlijih prijestonica starog kontinenta sa prosječnom nadmorskom visinom od 650 metara, po čemu je Madrid i druga najviša prestonica u Evropi, poslije glavnog grada Andore.

Štaviše, Madrid je dom jednog od najboljih fudbalskih klubova, ali i jednog od najvećih groblja na svijetu. Cementerio de Nuestra Senora de La Almudena je posljednje počivalište za oko pet miliona ljudi, oko dva miliona više nego što trenutno živi u ovoj metropoli…

Španska prijestonica, dakle, definitivno može da se pohvali mnoštvom ‘najboljih’. Ima mnogo atrakcija i zanimljivosti, a kao i uvek, u slučaju ove zanimljive metropole važi izreka „što duže to bolje“.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Dracarys

Nije tačno. I Atina nema ni jednu reku.

Nebojša Ristić

Nije tačno da Madrid nije na reci. Jeste, ta reka se zove Manzanares, duga je 92 km, a uliva se u Taho, koji se kasnije u Portugaliji zove Težo. Na reci nije Valeta, Rejkjavik valjda, ne znam možda i Nikozija...

vladimir

Ovo nije tacno. Glavni grad Malte - Valeta nije na reci. Tacnije ni jedan grad na Malti nije na reci jer nemaju reke.