34 °

max 34 ° / min 22 °

Nedjelja

23.06.

34° / 22°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

31° / 20°

Srijeda

26.06.

33° / 22°

Četvrtak

27.06.

30° / 20°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Snažna solarna oluja pogađa Zemlju: Može doći do poremećaja u strujnim i komunikacionim mrežama

Izvor: NASA

Mozaik

Comments 0

Snažna solarna oluja pogađa Zemlju: Može doći do poremećaja u strujnim i komunikacionim mrežama

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Neuobičajeno snažna solarna oluja koja pogađa Zemlju mogla bi da izazove sjeverna svjetla u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ovog vikenda i potencijalno poremeti strujne i komunikacione mreže, objavila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

NOAA je izdala upozorenje za geomagnetsku oluju, kada su posljedice solarne eksplozije stigle na Zemllju, u petak popodne, nekoliko sati ranije nego je očekivano.

Posljedice će se na Zemlji osjećati tokom vikenda i moguće i tokom iduće nedjelje. Radi se o prvoj geomagnetskoj oluji u gotovo 20 godina.

NOAA je upozorila operatore energetskih postrojenja i svemirskih letjelica u orbiti da preduzmu mjere predostrožnosti, kao i američku Saveznu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA).

"Većina ljudi na Zemlji neće morati ništa da radi", rekao je Rob Stinberg naučnik u američkoj Upravi NOAA.

Prve posljedice nekoliko koronalnih eksplozija (CME) – izbacivanja plazme i magnetnih polja sa Sunca – stigle su u ranim popodnevnim satima u petak po istočnoameričkom vremenu, saopštila je NOAA.

Očekuje se da će snažnije geomagnetne oluje potrajati tokom vikenda. One su uslijedile kako se Sunce približi vrhuncu 11-godišnjeg ciklusa koji donosi povećanu aktivnost.

Oluja bi mogla da proizvede sjeverna svjetla zvana i Aurora borealis koja idu južno do američke savezne države Alabame i do sjeverne Kalifornije, sopštila je NOAA. Ali to je teško predvidjeti i stručnjaci su naglasili da se neće raditi o dramatičnim zavjesama boje obično povezanim sa sjevernim svjetlima, već će više ličiti na zelenkaste bljeske.

"To je zaista poklon svemirskog vremena - aurora" rekao je Stinberg. On i njegove kolege rekli su da najbolji pogledi na aurore mogu da dođu sa telefonskih kamera, koje bolje hvataju to svjetlo nego golo oko.

"Snimite nebo i moguće ćete dobiti poklon za oči", rekao je jedan od stručnjaka.

Najintenzivnija solarna oluja zabilježena u istoriji, 1859, izazvala je aurore u centralnoj Americi i moguće čak na Havajima, a stručnjak iz uprave NOAA Šon Dal kaže da se sada to ne očekuje ali da bi moglo da bude blizu toga.

Oluja predestavlja rizik za linije prenosa visokog napona, ne za električne linije koje se obično nalaze u domovima ljudi. Mogu biti pogođeni i sateliti koji bi onda mogli da poremete službe navigacije i komunikacije na Zemlji.

Ekstremna geomagnetska oluja 2003. godine je na primjer dovela do prekida struje u Švedskoj, i oštećenja elektro transformatora u Južnoj Africi.

Čak i kada se oluja završi signali između GPS satelita i prijemnika na zemlji bi mogli da budu poremećeni ili izgubljeni, saopštila je NOAA, ali stručnjaci kažu da ima toliko satelita za navigaciju da bilo kakvi prekidi ne bi trebalo da traju dugo.

Sunce izbacuje jake solarne baklje od srijede, koje izazivaju koronalne eksplozije.

Sve je dio solarne aktivnosti koja se pojačava kako Sunce dostiže vrhunac svog 11-ogodišnjeg ciklusa.

Američka svemirska agencija NASA je saopštila da oluja ne predstavlja ozbiljnu prijetnju za sedam astronauta koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Najveća briga su pojačani nivoi radijacije i posada Stanice bi mogla da se pomjeri u bolje zaštićen dio stanice ako bude potrebno, rekli su stručnjaci.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR