Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najpopularnije lozinke na svijetu 123456 i riječ password

Izvor: Shutterstock

Tehnologija

Comments 0

Najpopularnije lozinke na svijetu 123456 i riječ password

Izvor: N1

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Pravilno kreiranje lozinke prvi je korak u zaštiti od zloupotreba na internetu, a najsigurnija je kombinacija slova, simbola i brojeva, ukazali su stručnjaci povodom Svjetskog dana lozinki 2. maja.

Istraživanja pokazuju da je najpopularnija lozinka na svijetu "123456", dok se riječ "password" nalazi na četvrtom mjestu najčešće korišćenih.

Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC), najpopularniju lozinku na svijetu "123456" koristi čak 23,2 miliona naloga.

Na drugom mjestu je "123456789" koju ima 7,7 miliona naloga, navodi se u saopštenju softverske agencije Namiks (Namics) povodom 2. maja, Međunarodnog dana pasvorda.

Među top deset lozinki nalazi se i niz prvih slova u gornjem delu tastature, "qwerty", i sama riječ "password" koju upotrebljava više od tri miliona naloga na svijetu, kao i "abc123" i "111111".

Stručnjaci iz Namiksa navode da je da je korisnik skoro uvijek najslabija karika u bezbjednosnom lancu i ukazuju na značaj obrazovanja u pravilnom kreiranju lozinki.

Jan Keler iz beogradskog odsjeka Namiksa rekao je da problem nastaje kada lozinka nije jedinstvena i dovoljno jaka.

"Dešifrovanje je lako ukoliko su riječi koje se koriste generičke i lako pretpostavljene poput ličnih imena, datuma rođenja ili naziva omiljenih bendova što ugrožava sajber zaštitu", naveo je on.

Najlakši put do jake lozinke je upotreba riječi koje korisniku zbog nečega znače i njihovo kombinovanje sa simbolima i brojevima, navodi se u saopštenju.

Svjetski dan pasvorda 2. maj ustanovljen je da bi se ukazalo na značaj lozinke kao prve linije odbrane u digitalnom svijetu i da bi se podigla svijest o tome da najjednostavnije lozinke predstavljaju prijetnju po bezbjednost na internetu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR