11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Revolucionarno otkriće: Napravljen živi robot sposoban da se regeneriše

Izvor: Foto:Screenshot

Tehnologija

Tag Video
Comments 0

Revolucionarno otkriće: Napravljen živi robot sposoban da se regeneriše

Izvor: klix.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Naučnici su uspjeli napraviti prvog živog robota koji ima sposobnost samozacjeljivanja. Naučnici ovo dostignuće smatraju revolucijom, jer ovakve žive mašine mogu biti korisne u mnogo slučajeva, a posebno zato što mogu unaprijediti ljudsko zdravlje i dugovječnost.

Ovi roboti su nazvani xenoboti, po afričkoj žabi pandžašici (xenopus laevis), čije matične stanice koriste za obnavljanje. Roboti su toliko sitni (manji su od milimetra) da se mogu nesmetano kretati kroz ljudski organizam, piše CNN.

Ovi sićušni roboti mogu hodati i plivati i raditi u grupama, a sposobni su preživjeti bez hrane i do nekoliko sedmica.

Sa univerziteta u Vermontu, koje je provelo istraživanje u saradnji sa Univerzitetom Tufts, kažu da su ovo "potpuno novi životni oblici".

Matične stanice su nespecijalizirane stanice koje imaju sposobnost razviti se u drugi tip stanice.

Istraživači su žive matične stanice izvadili iz embrija spomenute žabe i ostavili ih inkubirati se, a onda su stanice izrezane i preoblikovane u specifična tijela koja je dizajnirao superkompjuter – što je rezultiralo stvaranjem oblika kakvi nikad ranije nijesu viđeni u prirodi.

Stanice su počele same raditi – stanice kože su se povezale i formirale strukturu, dok su stanice mišića srca omogućile robotu kretanje. Osim toga, xenoboti imaju sposobnost samozacjeljivanja – kada su naučnici zarezali jednog od njih, on se regenerisao i nastavio se kretati.

"Ovo je živi robot. On nije ni tradicionalni robot, niti vrsta životinje u pravom smislu te riječi. Ovo je potpuno novi životni oblik: živi, programski organizam", objašnjava Joshua Bongard, jedan od vodećih istraživača sa Univerziteta u Vermontu.

Ovi roboti izgledaju kao sićušne mrve pokretnog mesa i nijesu nimalo slični klasičnim robotima, a mogu postići i mnogo veće stvari od njih. Oni se mogu iskoristiti za veliki broj zadataka, između ostalog i za vojne operacije. Mogu biti upotrebljeni za čišćenje radioaktivnog otpada, skupljanje mikroplastike u okeanima, unošenje ljekova u ljudski organizam i za još mnogo toga.

Ovi organizmi imaju vlastiti izvor hrane u naslagama lipida i proteina, što im omogućava preživjeti i bez hrane, ali se ne mogu razmnožavati i evoluirati. Njihov životni vijek može se povećati u okruženju bogatom hranljivim materijama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR