13 °

max 22 ° / min 13 °

Četvrtak

06.05.

22° / 13°

Petak

07.05.

23° / 12°

Subota

08.05.

25° / 12°

Nedjelja

09.05.

26° / 11°

Ponedjeljak

10.05.

27° / 12°

Utorak

11.05.

28° / 12°

Srijeda

12.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada će kreirati IT akademiju

Tehnologija

Comments 1

Vlada će kreirati IT akademiju

Izvor: portal rtcg

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U saradnji sa našom IT kompanijom, kroz razna istraživanja u Crnoj Gori, vidimo da naš sistem ne proizvodi dovoljno IT kadra, i iz tog razloga, pored zakonodavnog okvira, važna mjera u trećem paketu jeste kreiranje strateškog IT klastera, rekla je za TVCG ministarka nauke Sanja Damjanović.

"Naime, Vlada Crne Gore, zajedno sa našim IT kompanijama, ima namjeru da kreira tzv. IT akademiju. Zahvaljujući strateškim partnerstvom naših kompanija, mi ćemo povećati izvoz jer ćemo biti mnogo uspješniji kad su u pitanju krupni projekti", istakla je Damjanović.

Damjanović smatra da je IT sektor važan katalizator razvoja inovativne privrede.

"Svaka zemlja ima neograničen potencijal jer su potrebe za digitalnim rješenjima ogromne. Danas u Crnoj Gori imamo 500 IT kompanija, a veliki broj su inovativne kompanije, koje rade za međunarodno tržište. Samo šest naših IT kompanija imaju doprinos oko 2,5 odsto ukupnog izvoza Crne Gore", rekla je Damjanović.

Ona navodi da mjere koje je definisala Vlada Crne Gore, imaju za cilj da IT djelatnost postane IT industrija u Crnoj Gori.

"Da bi to realizovali, potreban nam je atraktivni i kreativni ambijent, koji su stvorili druge evropske zemlje poput Estonije. Ključni segment da bi realizovali taj ambijent jeste podsticajni zakonodavni okvir za inovaciju i tehnološki razvoj. Posebno mi je drago da smo iznijeli dva sjajna zakona sa nađom inovativnom zajednicom i da su upravo taj podsticajni okvir i ključna bazična mjera trećeg paketa Vlade Crne Gore", dodala je Damjanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ivan

Vlada ce kreirati IT akademiju? U CG postoji fakultet za informacione tehnologije na drzavnom univerzitetu. Isti ili slicni postoje na UDG i Mediteranu. Osim ovih postoji i PMF na kojem se izmedju ostalog stice IT znanje. Sto nije u redu sa ovim fakultetima? Nijesu dovoljno dobri?