15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraživanje: Svako peto domaćinstvo nema pristup internetu

Tehnologija

Comments 0

Istraživanje: Svako peto domaćinstvo nema pristup internetu

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Istraživanje Monstata o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija je pokazalo da 80,3 odsto crnogorskih domaćinstava i 99,5 odsto preduzeća ima pristup internetu.

- U Crnoj Gori 80,3 odsto anketiranih domaćinstava je izjavilo da ima pristup internetu kod kuće. Procenat domaćinstava koja imaju pristup internetu je porastao u odnosu na prošlu godinu za šest odsto – saopšteno je iz Monstata.

Rast

Navedeno je da mobilni uređaji kao platforme preko koje se pristupa internetu, bilježe konstantan i značajan rast, pa je u odnosu na prošlu godinu zabilježen rast od 10,5 odsto. - Zabilježen je rast od 1,9 odsto kada je u pitanju korišćenje laptopova, tableta kao uređaja putem kojih se pristupa internetu u odnosu na prošlu godinu. U ovoj godini, pristup internetu pomoću personalnog računara imalo je 34,8 odsto domaćinstava, dok je pristup internetu pomoću prenosivog računara (laptop, netbook, tablet) imalo 67,8 odsto domaćinstava – kazali su iz Monstata. Statističari su naveli da je tokom istraživanja u vezi sa načinom pristupanja internetu, odnosno tipovima internet konekcije, domaćinstvima bilo omogućeno da odaberu nekoliko ponuđenih odgovora. - Fiksnu širokopojasnu konekciju (DSL, ADSL, VDSL, kabal, optički kabal, satelit, WiFi) koristi 80,2 odsto domaćinstava. Mobilnu širokopojasnu konekciju (preko mobilne telefonske mreže, najmanje 3G mreža) koristi 58,1 odsto domaćinstava, a 6,7 odsto koristi uskopojasnu konekciju (dial - up, modem ili ISDN, mobilna uskopojasna konekcija manje od 3G) – rekli su iz Monstata. Istraživanje je pokazalo da je u odnosu na prethodnu godinu zabilježen rast od pet odsto domaćinstava koja koriste mobilnu širokopojasnu konekciju. - Procenat domaćinstava koja nemaju pristup internetu kod kuće iznosi 19,2 odsto. U odnosu na prethodnu godinu procenat domaćinstava koja nemaju pristup internetu kod kuće smanjio se za 5,8 odsto – precizirali su iz Monstata.

Zastupljenost

Kada je u pitanju teritorijalna zastupljenost interneta u domaćinstvima, ona je najmanja na sjeveru i iznosi 69,5 odsto, dok je u južnom regionu najveća i iznosi 88,5 odsto. U centralnom regionu zastupljenost interneta u domaćinstvima iznosi 80,3 odsto. - Pristup internetu u naseljima koja nijesu gradskog tipa iznosi 70,9 odsto, dok je u naseljima koja su gradskog tipa pristup internetu veći i iznosi 84,9 odsto.

Pristup internetu kod kuće u naseljima gradskog tipa se povećao u odnosu na prethodnu godinu za 4,9 odsto – naveli su statističari. Rezultati istraživanja pokazuju da sa porastom prihoda raste i procenat domaćinstava koja imaju internet, tako da 98 odsto domaćinstva sa mjesečnim prihodima većim od 600 eura imaju internet. Internet imaju 88,2 odsto domaćinstava sa prihodima od 300 do 600 eura, kao i 46,2 odsto domaćinstava sa mjesečnim prihodima do 300 eura. Broj lica koja su u posljednja tri mjeseca koristila internet iznosi 77,6 odsto, od kojih je 89 odsto internet koristilo svakog dana ili skoro svakog dana, dok je 9,7 odsto njih koristilo internet najmanje jednom nedjeljno. - Aktivnosti koje su ispitanici najčešće preduzimali putem interneta u privatne svrhe u posljednja tri mjeseca su telefoniranje putem interneta/video-razgovori 94,5 odsto, zatim korišćenje društvenih mreža 86,8 odsto, dok je 78,4 odsto lica izjavilo da su čitali ili preuzimali onlajn novine ili časopise – kazali su iz Monstata.

Pojašnjeno je da je ovo istraživanje sprovedeno u skladu sa metodologijom Eurostata i obuhvatalo je domaćinstva sa najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine starosti. Veličina uzorka je 1.800 domaćinstava. Istraživanje Monstata je pokazalo da je 98,8 odsto anketiranih preduzeća izjavilo da koristi računare u svom poslovanju.

Od preduzeća koja koriste računar, istraživanje je pokazalo da 99,5 odsto preduzeća, ima pristup internetu. U odnosu na prošlu godinu zabilježen je rast od 0,2 odsto preduzeća koja koriste računare u svom poslovanju. - Kada posmatramo korišćenje računara u preduzećima prema sektorima, procenat preduzeća koja koriste računar u nefinansijskom sektoru je veći za 1,8 odsto u odnosu na preduzeća iz sektora proizvodnje, energije i građevinarstva – rekli su iz Monstata.

Brzina

Rezultati istraživanja pokazuju da 45,4 odsto preduzeća za pristup internetu koristi maksimalnu brzinu od manje od 30 Mbit/s, 29,7 odsto preduzeća je izjavilo da koristi brzinu internet konekcije najmanje 30Mbit/s, ali manje od 100 Mbit/s, dok je 9,6 odsto preduzeća izjavilo da koristi brzinu interneta najmanje 100Mbit/s, ali manje od 500 Mbit/s. Statističari su naveli da je u odnosu na prethodnu godinu zabilježen rast od 4,8 odsto preduzeća koja koriste mobilnu širokopojasnu konekciju. - Od preduzeća koja imaju pristup internetu, 98,6 odsto je odgovorilo da koristi DSL ili neku drugu vrstu fiksne širokopojasne konekcije sa internetom, dok je 76,3 odsto preduzeća izjavilo da koriste mobilnu širokopojasnu konekciju – saopšteno je iz Monstata. Istraživanje je obuhvatilo 732 preduzeća.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR