10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Aplikacija NewView najbolja iz Crne Gore

Tehnologija

Comments 0

Aplikacija NewView najbolja iz Crne Gore

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Članice Telekom Srbija grupe, kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, po četvrti put organizovale su takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje "Regionalni app izazov".

Po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje, koji su pobjednici nacionalnih takmičenja, ove godine susreli su se u online okruženju i svoje aplikacije predstavili putem video konferencije, saopšteno je iz MTEL-a.

Kao najbolje regionalne aplikacije, stručni žiri je proglasio: NewView, čiji su autori Vasilije Božarić, Dragan Mijatović i Petar Kasalica iz Elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić " iz Podgorice; Dreamscape, čiji su autori učenici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša i Leafy, koju je napravio tim učenika Saobraćajne i elektro škole iz Doboja. Specijalno priznanje za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, pripalo aplikaciji NDP, čiji je autor Filip Obradović, učenik Računarske gimnazije u Beogradu. Pobjednički timovi kao glavnu nagradu dobiće vrijednu informatičku opremu, dok će članovi tima koji se izdvojio po inovativnosti na poklon dobiti prestižne mobilne telefone.

Svim učesnicima i pobjedničkim timovima, putem video poruke, čestitke su uputili direktori kompanija u okviru Telekom Srbija grupe.

"Izuzetno mi je drago što ste, i pored otežavajućih okolnosti, pronašli motivaciju da radite na kreiranju aplikacija i svoje projekte izvedete do kraja. Telekom Srbija mnogo ulaže u tehnološki razvoj ne samo svojih kapaciteta, sadržaja i infrastrukture, već i u znanje generacija mladih koji su naši pokretači i nosioci pozitivnih promena u svom okruženju.

Budući da u narednom periodu planiramo da damo ozbiljnu podršku razvoju startap ekosistema i uložimo značajna sredstva u taj sektor, mts app konkurs i „Regionalni app izazov“ predstavljaju praktično uvod u tu preduzetničku priču", izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija i dodao da je važno da mlade talente prepoznamo na vreme i damo im podsticaj na samom početku.

"Na ovaj projekat smo svi u Telekom Srbija grupi posebno ponosni, jer imamo priliku da upoznamo mlade talentovane ljude iz celog regiona, da ih okupimo oko jedne pozitivne i vredne aktivnosti, kao i da im budemo podrška u onome što rade i čime se bave. Izuzetno je ohrabrujuće i za budućnost obećavajuće saznanje da tako mladi ljudi, srednjoškolci imaju ovako izvanredna znanja, ali i volju da se u okviru vannastavnih aktivnosti posvete programiranju i informacionim tehnologijama, što je svakako vredno divljenja", rekao je Marko Lopičić, generalni direktor m:tel BiH, i istakao da je siguran da će svi koji su i ove godine učestvovali u takmičenju, to iskustvo poneti dalje u život kao podsticaj da napreduju u sticanju novih znanja.

"Posebno smo ponosni na učenike i njihove mentore, zato što su pokazali posvećenost, znanje, viziju i spemnost na odricanje i timski rad, u svim malim i velikim koracima koje je potrebno preći da bi jedna ideja zaživjela i „porasla“ do gotove, funkcionalne aplikacije, uprkos otežanim uslovima komunikacije zbog epidemiološke situacije.

Velika je satisfakcija kada vaša kompanija motiviše mlade ljude da rade na sebi i razijaju svoje potencijale, jer je to budućnost svih nas", poručila je Aleksandra Radojević, direktorka Sektora za strategiju m:tel CG, i dodala da je digitalizacija uveliko naša stvarnost i da su mladi oni koji je grade, a da kompanije imaju zadatak da im daju vjetar u leđa.

Članovi tima Sovice, koji su autori nagrađene aplikacije NewView, zahvalili su kompaniji MTEL i ETŠ iz Podgorice i istakli kako već godinama uživaju u ovom takmičenju, uz nadu da će i naredne godine dobiti priliku za to. Pored zadovoljstva zbog osvojene nagrade, oni su poručili da su ponosni na sve aplikacije koje dolaze iz njihove škole i uvjereni u njihov kvalitet.

Uprkos specifičnoj situaciji nastaloj usljed epidemije, interesovanje za mts i mtel app konkurs, a time i Regionalni app izazov se ne smanjuje, što pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primijene znanje stečeno u školi i tako unaprijede svoje profesionalne kvalitete za neka buduća zanimanja na polju IT. U ovogodišnjem ciklusu na regionalnom nivou učestvovali su učenici iz 93 škole – u Srbiji je u konkurs bilo uključeno 51, u Bosni i Hercegovini 29, a u Crnoj Gori 13 škola.

Više informacija o kompaniji m:tel, korisnici mogu naći na Facebook stranici Mtel Imate prijatelje, web site-u,
kao i pozivom Korisničkog servisa na broj 1600.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR