11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nakon šest mjeseci na Marsu, Nasin helikopter nema namjeru da se penzioniše

Tehnologija

Comments 0

Nakon šest mjeseci na Marsu, Nasin helikopter nema namjeru da se penzioniše

Izvor: N1

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Trebao je da leti samo pet puta, ali mali Nasin helikopter na Marsu, Indženuiti, završio je već 12 letova i još nije za penziju.

S obzirom na neočekivani uspjeh, NASA je njegovu misiju produžila „na neodređeno“.

Mali helikopter je redovni saputnik roveru Perseviransu, čija je osnovna misija traganje za tragovima nekadašnjeg života na Marsu.

„Sve funkcioniše jako dobro“, kaže Džoš Ravič, šef Indženuitijeve inženjerske ekipe. „Ide nam bolje nego što smo očekivali“.

Sumnje u sposobnosti helikoptera bile su razumljive. Na Marsu gustoća vazduha iznosi jednu stotinu one u Zemljinoj atmosferi. Poređenja radi, let helikopterom na Crvenoj planeti jednak je letu u razrijeđenom vazduhu na 30 kilometara iznad Zemlje.

Nije bilo lako uopšte stići do Marsa. Naime, Indženuiti je morao da izdrži inicijalni šok uzlijetanja sa Zemlje i zatim slijetanje Perseviransa na Mars nakon sedmomjesečnog putovanja svemirom.

Helikopter težak samo 1,8 kilograma u novom okruženju morao je da preživi ledene noći na Marsu, izvlačeći toplotu iz solarnih ploča kojima puni svoje baterije tokom dana. Leti navođen nizom senzora jer petnaestminutno kašnjenje komunikacijskih signala sa Zemlje onemogućava upravljanje u realnom vremenu.

Premašio sva očekivanja

Indženuiti je na Marsu prvi put poletio 19. aprila što je bio prvi let u istoriji kontrolisan ljudskom rukom iznad neke druge planete osim Zemlje.

Premašivši sva očekivanja u vazduhu je bio još 11 puta. „Može da izdrži jači vjetar nego što smo očekivali“, rekao je Ravich.
„Mislim da smo ostvarili sve svoje inženjerske ciljeve i dobili sve informacije kojima smo se nadali“, dodao je.

Indženuiti je najviše letio 12 metara uvis. Ukupno je prešao 2,7 kilometara, a poslednji let mu je trajao dva minuta i 49 sekundi.
Sada ga šalju u izviđačke misije za Persevirans, da bi izvidio put koji će roveru biti bezbjedan, ali i da pronađe onaj koji će biti zanimljiv, posebno geološki.

Nakon provedenih pola godine na Marsu, malena letjelica nalik dronu ima sve više fanova na Zemlji i uspješno prodaje svoj lik na majicama i šoljicama.

A kako se objašnjava njegova dugovječnost?

„Vrijeme nam je išlo na ruku. Temperature, vjetar, hladnoća, Sunce, prašina u vazduhu… sve je to moglo biti mnogo gore“, kaže Ravich.

U teoriji bi helikopter trebalo da bude operativan još neko vrijeme, ali približava se marsijanska zima, a to će biti vrlo izazovno.

Inženjeri NASA koji sada imaju brojne podatke s Indženuitijevih letova, već rade na njegovim nasljednicima iduće generacije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR