14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spektakularan prizor iz svemira: NASA teleskop snimio Ajnštajnov prsten

Tehnologija

Comments 0

Spektakularan prizor iz svemira: NASA teleskop snimio Ajnštajnov prsten

Autor: Antena M

  • Viber

Nasin svemirski teleskop "Džejms Veb" uhvatio je savršen snimak "Ajnštajnovog prstena" koji je od Zemlje udaljen 12 milijardi svjetlosnih godina.

Ajnštajnov prsten je fenomen koji nastaje kada svjetlost iz neke galaksije ili zvijezde prođe pored velikog objekta na putu ka Zemlji. Zbog gravitacionog sočiva, svjetlost se preusmjerava i izgleda kao da dolazi iz različitih mjesta.

Ako su izvor svjetlosti, sočivo i posmatrač u savršenom skladu, ta svjetlost se pojavljuje kao prsten – što je slučaj na fotografiji ispod.

Ovaj čudan fenomen je sličan načinu na koji staklena sočiva preusmjeravaju svjetlost. Poput lupe, ovaj fenomen čini da svjetlost koja dolazi iz udaljenih galaksija izgleda mnogo bliže nego što jeste. Jedina razlika je u tome što je sočivo napravljeno od gravitacije narušenog prostor-vremena.

Prema Ajnštajnovoj opštoj teoriji relativnosti, gravitacija je rezultat masivnih objekata koji iskrivljuju samu strukturu univerzuma (izazivaju distorziju u prostor-vremenu, što se osjeća kao gravitacija). U slučaju "Ajnštajnovog prstena", svjetlost iz daleke galaksije se savija oko druge - što izaziva izobličenje.


Snimak je napravio apsolvent astronomije uz pomoć podataka koje je prikupio srednji infracrveni instrument (MIRI) na Nasinom svemirskom teleskopu "Džejms Veb", prenosi "Spejsdotkom".

Nasin prethodni svemirski teleskop "Habl" je takođe nekoliko puta snimio fenomen "Ajnštajnovog prstena", ali nijedan nije bio tako potpun i jasno vidljiv kao ovaj na slici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR