13 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najveća svjetska leteća laboratorija u misiji protiv zagađenja vazduha

Izvor: Pixabay

Tehnologija

Comments 0

Najveća svjetska leteća laboratorija u misiji protiv zagađenja vazduha

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

NASA je počela seriju maratonskih letova u Aziji s najvećom svjetskom letećom laboratorijom, u ambicioznoj misiji poboljšanja modela koji pomažu u predviđanju i borbi protiv zagađenja vazduha.
Milioni smrti svake godine povezani su sa zagađenjem vazduha, a poboljšanje sposobnosti identifikacije izvora i ponašanja može dovesti do preciznijih sistema upozorenja za javnost.

Počevši ove nedjelje na Filipinima, DC-8 američke agencije leti do osam sati u komadu – ponekad samo 15 metara od tla – kako bi sakupio čestice vazduha za proučavanje.

„Možemo pružiti direktna mjerenja količine zagađenja koje dolazi iz različitih izvora. A to je jedan od primarnih inputa za modele predviđanja kvaliteta vazduha“, rekao je Beri Lefer iz NASA novinarima u četvrtak na aerodromu Klark, oko 80 kilometara sjeverno od Manile.

Predviđanje kvaliteta vazduha oslanja se na očitavanja sa zemaljskih stanica kao i sa satelita, ali obje metode su ograničene u svojoj sposobnosti da vide kako se zagađivači šire u vazduhu, kažu stručnjaci.

Očitavanja iz aviona mogu pomoći da se popuni ta praznina, poboljša tumačenje satelitskih podataka i dovede do tačnijih modela.

Kombinacija očitavanja iz vazduha, svemira i tla neophodna je za politike „u vezi s javnim zdravljem, u vezi s industrijskom usklađenošću, u vezi s… očuvanjem ekosistema“, rekla je Maria Antonia Lojzaga, filipinska ministarka za okolinu i prirodne resurse.

Opremljen desetinama vrlo osjetljivih instrumenata, NASA laboratorija dvaput je do sada ove nedjelje letjela iznad nekih od najgušće naseljenih područja Filipina, uključujući region glavnog grada, prema stranici za praćenje FlightAware.

Pratio ga je manji mlaznjak NASA – Gulfstream, čiji instrumenti mogu stvoriti trodimenzionalne karte zagađivača u vazduhu.

U idućim nedjeljama, avioni će takođe sprovoditi istraživačke letove iznad Južne Koreje, Malezije i Tajlanda.

Rezultati studije biće podijeljeni s javnošću nakon godinu dana, rekli su službenici programa NASA.

Projekat pod nazivom ASIA-AQ je saradnja između američke agencije i vlada u regionu koja ima jedne od najviših stopa smrtnosti povezanih sa zagađenjem vazduha u svijetu.

Naučnica Manilske opservatorije Maria Kambaliza izjavila je da je oko trećine globalnih smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha zabilježeno u Aziji.

Na Filipinima, dodala je, ima 100 takvih smrti na 100.000 ljudi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR