22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veliki napredak u jednom od najvažnijih istraživanja za čovječanstvo

Tehnologija

Comments 0

Veliki napredak u jednom od najvažnijih istraživanja za čovječanstvo

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Nuklearna fuzija proizvela je najviše energije ikada u jednom eksperimentu u laboratoriji JET sa sjedištem u Velikoj Britaniji, dovodeći svijet korak bliže snu o neograničenoj čistoj energiji, piše BBC.

Nuklearna fuzija je proces koji daje energiju zvijezdama. Naučnici vjeruju da može proizvesti ogromne količine energije bez zagrijavanja atmosfere.

Evropski naučnici koji rade u laboratoriji rekli su da su postigli važne nove rezultate. Rezultat je postignut u najnovijem eksperimentu laboratorije nakon više od 40 godina istraživanja fuzije.

Nuklearna fuzija je proces koji daje energiju Suncu. U ovom procesu, parovi sitnih atomskih čestica se zagrijevaju i kombinuju da bi se napravila jedna teža čestica koja oslobađa korisnu energiju.

Ako se uspješno podigne na komercijalni nivo, mogle bi se proizvesti beskrajne količine čiste energije bez ugljenika. I što je najvažnije, za razliku od energije vjetra i sunca, ne bi bilo na milost i nemilost vremenskim prilikama.

Međutim, dr Aneka Kan sa Univerziteta u Mančesteru kaže da to nije tako jednostavno. „Da bi došlo do fuzije atoma na Zemlji, potrebne su nam temperature deset puta veće od Sunčevih – oko 100 miliona stepeni Celzijusa, a potrebna nam je i dovoljno velika gustina atoma za dovoljno dugo vrijeme“, objasnila je ona.

Eksperimenti su proizveli 69 megadžula energije za pet sekundi. To je dovoljno energije za samo četiri do pet toplih kupki - pa nije mnogo, piše Bi-Bi-Si.

Svijet je još daleko od elektrana nuklearne fuzije, ali sa svakim eksperimentom je korak bliže.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR