34 °

max 34 ° / min 22 °

Nedjelja

23.06.

34° / 22°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

31° / 20°

Srijeda

26.06.

33° / 22°

Četvrtak

27.06.

30° / 20°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plenković: Nisu se Njemci i Francuzi pomirili preko noći, neće ni Srbi i Hrvati

Region

Comments 0

Plenković: Nisu se Njemci i Francuzi pomirili preko noći, neće ni Srbi i Hrvati

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Zagrebu da nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.

On je novinarima na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u hotelu Šeraton rekao da je istina ključna za pomirenje u Hrvatskoj i da se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima, prenijela je agencija Hina.

Plenković je istakao da je važno napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću.

“Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj“, rekao je Plenković i dodao da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana.

On je ocijenio da su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj svjesni svih okolnosti i da i oni daju doprinos modernoj Hrvatskoj.

Premijer je prethodno u govoru na božićnom prijemu SNV istakao da podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu istoriju hrvatsko-srpskih odnosa u 20. vijeku.

On je ocijenio da na te odnose direktno utiče i kvalitet odnosa između Zagreba i Beograda.

"I kao što se trajno pomirenje između Francuske i Njemačke nije dogodilo preko noći, trebaće još vremena da zacijele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije”, naglasio je hrvatski premijer.

Plenković je ukazao i da nerješavanje pitanja nestalih osoba znatno usporava proces pomirenja i okretanje ka budućnosti.

"Tu je i pitanje istine – jer bez istine nema suočavanja s prošlošću, bez istine nema pomirenja, nema izgradnje zajedničke budućnosti. Ovo govorim zato što smatram da je u hrvatskom društvu potrebno pomirenje, tolerancija, međusobno uvažavanje”, istakao je Plenković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR