12 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Kosovsko pitanje će na kraju biti riješeno podjelom"

Region

Comments 0

"Kosovsko pitanje će na kraju biti riješeno podjelom"

Izvor: b92

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

 Istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž univerziteta i bivši diplomata na Balkanu Timoti Les vjeruje da će Kosovo na kraju biti podijeljeno.

Les vjeruje da će kosovsko pitanje na kraju biti riješeno podjelom i to tako što će, kako kaže, samo biti formalizovano stanje na terenu - Beograd ne kontroliše jug, a Priština sjever.

On kaže da kosovsko pitanje u ovom momentu jeste zaglavljeno, jer je, prema njegovim riječima, Priština odbacila ponudu Beograda o podjeli za priznavanje, ali ističe da to neće biti zauvijek, jer obje strane žele da riješe problem koji paralizuje njihov nacionalni razvoj.

"Kosovo očajnički želi da sa priznanjem okonča stanje međunarodno pravnog vakuma, dok Beograd želi da normalizuje odnose Srbije sa Kosovom kako bi se pridružio EU i okončao problem koji opterećuje srpsku politiku od 1980-ih", rekao je Les u intervjuu za Tanjug.

Podjela je, uvjeren je Les, jedina nada za rješenje u pregovorima Beograda i Prištine, jer bi to bio kompromis, ali i ako Priština odmah odbije podjelu i ako izostane usaglašeno rješenje, to, po njegovim riječima, još nije kraj.

"Priština će u svojim očajničkim željama da legalizuje status Kosova, na kraju pokušati da to postigne ujedinjenjem sa priznatom državom Albanijom, čiji se pravni status može "pozajmiti", bilo da se radi o priznavanju pasoša ili članstvu u Interpolu", objašnjava bivši diplomata.

To bi odgovaralo Tirani i dalo joj novu nacionalnu misiju, dodaje Les, jer se, inače, nade Albanije o pridruživanju EU gase.

To bi, zatim, kako smatra Les, izazvalo paniku u Srbiji, koja će se osjećati primoranom da pripoji sjever Kosova da bi spasla Srbe od toga da žive u albanskoj nacionalnoj državi.

Les je uvjeren da će se stvari praktično tako i završiti.

"Spoljni igrači će protestovati i odbijati da priznaju nove činjenice na terenu, ali neće učiniti ništa da zaustave Srbe i Albance i mirno će prihvatiti oslobađanje od tereta i rješavanje dugogodišnjeg spora", predviđa Les.

 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR