17 °

max 25 ° / min 12 °

Četvrtak

04.06.

25° / 12°

Petak

05.06.

19° / 17°

Subota

06.06.

24° / 17°

Nedjelja

07.06.

25° / 17°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

28° / 18°

Srijeda

10.06.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kolinda: Zapadni Balkan lajtmotiv? Hrvatska je mnogo više

Region

Comments 0

Izvor: b92

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Kolinda: Zapadni Balkan lajtmotiv? Hrvatska je mnogo više

Predsjednica Hrvatske izjavila je da tokom predsjedavanja Hrvatske EU fokus treba da bude na što boljem brendiranju države, a ne toliko na regionu Balkana.

"Ono što ja predlažem je da pokažemo da Hrvatska nije nikakva mala država. Važno je da zapadni Balkan uđe u EU, pogotovo BiH - ali da to bude lajtmotiv našeg predsjedavanja? Hrvatska je mnogo više od toga. Zato sam Hrvatsku izvukla iz tzv. regiona u srednju Evropu, dobila podršku predsjednika Trampa i Putina", rekla je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za "Hrvatski tjednik".

Odgovarajući na pitanje o Blajburgu i to što je tamo išla dan prije zvaničnog obilježavanja, ona je rekla da ima isti odnos prema svim totalitarinim režimima i da ih apsolutno osuđuje - i nacizam i fašizam, i komunizam i njihove totalitarističke derivate u Hrvatskoj, kao i četnitštvo.

"Osim toga nisam otišla ni u Jasenovac na zvanični dio", dodala je.

Upitana da li joj se čini da je "forsiranje uvođenja ćiriliice u Vukovaru dio projekta velikosrpske srbizacije Vukovara kako bi se, kad se uvede ćirilica na temelju vjerovatno lažiranog popisa stranovništva ucjenjivala Hrvatska da se stvori neka sprska autonomija", Grabar Kitarović je rekla da to ne dolazi u obzir, prenosi Hina.

"Vukovar je Hrvatska i uvijek će biti Hrvatska. Bez obzira na popis stanovništva, bez obzira na to koliki bio postotoak Srba u Vukovaru", dodala je.

Govoreći o pozdravu "za dom spremni" i na pitanje novinara da li smatra da je nenormalna situacija da je pozdrav pod kojim je branjen Vukovar kompromitovan, a zvijezda petokraka nije, Grabar Kitarović kaže da nijedan pozdrav pod kojim je branjen Vukovar ne može biti kompromitovan.

"Nije pitanje riječi, pitanje je namjere. Za branitelje HOS-a to nije upitno, ali ako se tim pozdravom obnavljaju simpatije za NDH onda mi taj pozdrav nije prihvatljiv", rekla je.

Rekla je i da će se kandidovati za drugi mandat na čelu države, rekavši da "ne može sada da okrene leđa Hrvatskoj".

"Kako bi to sada izgledalo da ja okrenem leđa Hrvatskoj i prihvatim neki od poslova koji mi se nude, koji su mnogo više plaćeni širom Europe i svijeta, a ja da napustim svoj hrvatski narod i svoju sopstvenu djecu, koja vide budućnost ovdje", rekla je Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović je rekla i da želi da državu izvede na put koji je devedesetih zacrtao Franjo Tuđman.

 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR