18 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I u tome su šampioni: Prvi kondicioni tim u Crnoj Gori

FK Budućnost

Comments 0

I u tome su šampioni: Prvi kondicioni tim u Crnoj Gori

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Dvije dominantne titule, oreol najtrofejnijeg tima u državi, rekordi koji će se teško stići i prestići...

Budućnost je konačno, nakon 15 godina, tamo gdje je trebala da bude od obnove nezavisnosti (najbolji klub u Crnoj Gori) i postavila je temelje za neke buduće uspjehe.

Međutim, ništa se nije desilo preko noći, već sistemskim radom i praćenjem evropskih trendova za koje se nije imalo sluha ranije. A moralo je.

Klub, kao osvajač duple krune je postao prvak u još jednom važnom segmentu u današnjem fudbalu - stvoren je prvi kondicioni tim u Crnoj Gori.

Nikola Vukčević je rukovodilac, a Milivoje Grbović i Ivan Božović su pomoćnici na pripremama.

„To je dokaz da klub napreduje na svim nivoima, pa tako i u kondicionom dijelu. Tri kondiciona trenera su potvrda ozbiljnosti Budućnosti. Nas trojica funkcionišemo sjajno, tako sam zamišljao ozbiljan kondicioni tim koji gledamo redovno u velikim evropskim timovima. Nema sujete među nama, dogovaramo se oko treninga, pratimo, analiziramo kako se neko ponašao... Nešto vidi Ivan, nešto Grbo i onda sve sumiramo i kreiramo naredni trening“, rekao nam je Vukčević između dva treninga u Staroj Pazovi.

Nekadašnjem desnom beku/štoperu OFK Titograd, Iskre, Potence... je važno kako se ponašaju mlađi igrači, jer je ujedno koordinator omladinske škole. A na treninzima „plavih“ je sve više djece iz naše škole.

„Sve je manja i manja razlika u posljednjih godinu dana kada klinci dođu iz omladinaca u prvi tim, a to je prije svega zasluga kondicionih trenera u omladinskoj školi. Naravno, mlađim igračima zbog većeg inteziteta i obima, treninzi padaju teže jer su to glavne razlike između seniorskog i omladinskog fudbala, ali što se tiče tehnike trčanja ili izvođenja vježbi snage, tu su u nekim segmentima čak i bolji“.

„Plavi“ svako jutro rade u teretani (plus na terenu), dok poslije podne treniraju na terenu, a Vukčević je spona između kondicionog tima i stručnog štaba.

„Kreiranje plana i programa se radi sa šefom stručnog štaba, primaran je rad sa loptom, a mi smo podrška kako bismo na adekvatan način pripremili igrače da ispolje svoje motoričke sposobnosti u najboljem mogućem svijetlu. Naravno, sve radimo da bismo spriječili i neke evetualne povrede, jer je sa dobrom pripremom pola posla završeno“, jasan je Vukčević, koji sa svojim kolegama vodi računa o ishrani prvotimaca.

Nakon turske Antalije - Stara Pazova i sjajni kamp FSS sa 11 terena, udobnim smještajem, perfektnom teretanom i svim potrebnim stvarima za pripreme. Kondicioni trener u kadetima i omladincima Milivoje Grbović je drugi put na pripremama sa prvim timom, a kao neko koji je prošao sve mlađe kategorije Budućnosti uživa u svakom danu kao trener.

„Rad u FK Budućnost predstavlja za mene veliko zadovoljstvo zbog emocija koje gajim prema klubu. Budućnost je brend našeg sporta i našeg grada, tako da je lijepo raditi u najvećem klubu u državi. Pripreme u Turskoj su za mene bile najveće iskustvo u dosadašnjoj karijeri – od samog kreiranja treninga koji se dosta razlikuje od omladinske škole, pa do rada u teretani i terenu“, rekao je Grbović, koji se odlično snalazi i na aktuelnim pripremama koje smo počeli u Podgorici, a nastavljamo ih u Staroj Pazovi.

„Iskreno, kolega Božović mi je proširio neke vidike što se tiče rada u teretani i želim da ga pohvalim, dok se kolegi Vukčeviću zahvaljujem na samoj šansi da budem dio prvog tima. Mislim da dobro funkcionišemo“.

Stariji igrači u šali znaju da „bockaju“ kondicione trenere, Grbović je možda i najnepopularniji jer se kod njega nalazi vaga.

„Vaganje je svaka dva dana, a vaga je igrom slučaja u mojoj sobi. Mogu da kažem da imamo stepen poboljšanja performansi tijela i moramo da budemo zadovoljni sa te strane“.

Ali...

„Vidio sam neke čokoladne kolače i krempitu, pa ćemo da vidimo šta će da se desi na sljedećem vaganju“, sa osmijehom na licu je dodao Grbović, koji se tokom ovih priprema navikava na Polar sistem pošto će uskoro i omladinska škola da bude praćena u stopu.

Ivan Božović je označen kao vrhunski znalac na polju snage, a premijerni rad sa osvajačima duple krune ga ispunjava...

“Počastvovan sam što sam tu, jer sam kao mlađi išao na sjevernu tribinu da navijam za Budućnost, a sada mogu da pomognem prvom timu. To za mene nema cijenu“, govori Božović i potvrđuje podatak da se Budućnost u proteklom periodu okrenula ljudima koji istinski vole klub i žele napredak.

„Imamo sjajnu saradnju u stručnom štabi i sa igračima, nadam se da će se to vidjeti na terenu i da ćemo otići korak dalje u odnosu na prošlu sezonu u Evropi“, vjeruje Božović - kao i svi - u povoljan rezultat u dvomeču sa Helsinkijem (prvi meč u Finskoj 6. jula, revanš 13. jula u Podgorici).

Na treninzima nikada nije dosadno - pored ozbiljnog rada, uvijek su prisutne i doskočice..

„Momci ispunjavaju sve zahtjeve, disciplinovani su, a radimo po sistemu koji je prisutan u velikim klubovima i koji se pokazao kao dobar recept“, jasan je Božović.

Naravno, priču smo morali da zaključimo sa najvećim radnicima...

„Đuričković“, poručio je Božović, a dok je razmišljao „uletio“ je Vukčević.

„Đuričković i Terzić, odrade sve što od A do Š“.

Božović je nakon kratkog razmišljanja dodao...

„Veliko iznenađenje za mene je Petar Grbić. Posebno kako je odradio dio maksimalne snage“.

Grbović je mudro ćutao i poručio:

„Saglasan sam sa kolegama, a dodao bih i Igora Ivanovića. Profesionalac je u svakom smislu. Voli da priča, ali odradi svaki zadatak“.

Kada se podvuče crta, najbitnije je da ne postoji prvotimac - bio to najstariji Vladan Adžić ili najmlađi Damjan Dakić - da zabušava.

„Svi rade na visokom profesionalnom nivou. Ima par igrača koji vole da pričaju non - stop, ali sve odrade kako treba. I posebno nas raduje što stariji stvarno daju primjer mlađima i olakšavaju nam rad“, podvukao je Nikola Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR