Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ustanovljena posebna Zlatna lopta za golmane

| Postavio/la: Bojan Šuković | Izvor: Mozzartsport

Ustanovljena posebna Zlatna lopta za golmane

Godinama unazad razglaba se o tome kako čuvari mreže nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na ostale igrače, pogotovo napadače, te da i pored sjajnih sezona ne mogu ni da primirišu vrhu liste. Iz tog razloga čelni ljudi Frans fudbala odlučili su da u djelo sprovedu ideju koja postoji već neko vrineme. Bolje reći otkako se ovo priznanje vratilo pod okrilje lista. Podsjetimo, jedno vrijeme Frans fudbal i FIFA zajedno su dodjeljivali nagradu najboljem fudbaleru svijeta... 

Čuveni Rus Lav Jašin jedini je golman koji je uspio da ponese ovu prestižnu nagradu, još davne 1963. godine. Po njemu će novoustanovljena nagrada i ponijeti ime.

A u prilog tome koliko su golmani i defanzivci zaista u teškom položaju u ovakvim izborima najbolje će ilustrovati podatak da su od te "sorte" trofej podizali još samo Matijas Zamer i Fabio Kanavaro (ne računajući Franca Bekenbauera, koji nije bio klasičan defanzivac). I sve to u preko šest decenija dugoj tradiciji najvrjednijeg individualnog takmičenja.

Kada su u pitanju rekorderi - Leo Mesi i Kristijano Ronaldo po pet puta su dobijali priznanje najboljeg na svinetu.

Zanimljivo da je Frans fudbal 2016. za 60-godišnjicu nagrade uradio svojevrsno "preispitivanje" pobjednika prine 1995. godine, do kada su u konkurenciju ulazili samo evropski igrači. Došlo se do zaključka da bi 12 od 39 Zlatnih lopti otišlo u ruke južnoameričkih asova onog vremena. Pele bi ih, recimo, ponio čak sedam, Maradona dvije, Garinča, Romario i Kempes po jednu.

Ostavi komentar

0/300