21 °

max 21 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljen novi format Lige šampiona

Fudbal

Comments 0

Predstavljen novi format Lige šampiona

Autor: Antena M

  • Viber

U ponedjeljak je UEFA zvanično predstavila ono što je odavno već bilo poznato – novi format Lige šampiona koji stupa na snagu od naredne sezone. Najvažnija promjena je da će u najjačem evropskom klupskom takmičenju učestvovati 36, a ne kao do sada 32 kluba.

Nema više grupa, nego se igra ligaški sistem takmičenja. U prvoj fazi svaki tim će imati osam utakmica i sakupljaće bodove za prolazak u narednu fazu. Neće više igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.

Kvalifikacije za Ligu šampion biće otvorene, zavisno od plasmana kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu šampion po sljedećim pravilima.

Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA.

Druga ekipa biće prvak svoje države koji će ući u Ligu šampiona kroz put šampiona. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu šampiona ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulaziće ih pet

Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski poslati dvije ekipe u glavnu fazu Lige prvaka.

Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam ide direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igraće drugi krug (jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj fazi odlučiće žrijeb, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe – nosioci (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mjesta). Poslije toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga. Ekipe koje su plasirane od 25. do 36. mjesta završavaju sezonu, jer više nema prelazaka timova u Ligu Evrope.

Liga Evrope igraće se u identičnom formatu kao i Liga šampiona, dok će se Liga konferencije igrati u malo drugačijem. U Ligi konferencije će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba ova takmičenja biće takođe po 36 ekipa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR