6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mirović: Velika takmičenja za mlađe selekcije su proces u stvaranju igrača

Vaterpolo

Comments 0

Mirović: Velika takmičenja za mlađe selekcije su proces u stvaranju igrača

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Miodrag Mirović, selektor U17 vaterpolo reprezentacije Crne Gore i koordinator svih mlađih kategorija, kazao je da svako veliko takmičenje u mlađim kategorijama predstavlja dio procesa u stvaranju igrača za seniorsku nacionalnu selekciju, te da rezultati nisu prioritet.


Mirović vodi generaciju koja će od 8. do 15. avgusta igrati na šampionatu Evrope u Manisi (Turska), a koja je nedavno odigrala prvu zvaničnu kontrolnu utakmicu, protiv Mađarske u Budvi.

“Odigrali smo šest sparinga i jednu zvaničnu utakmicu koja se završila 12:9 u korist Mađarske. Njihov stil igre se razlikuje od našeg, tako da nam svake zajedničke pripreme idu u korist. Fizički su dominantniji i spremniji, dobro se snalaze u duelima, poznaju igru, kvalitetni su u šutu i reakciji… Ova generacija im je trenutni evropski (U15) i svjetski (U16) prvak. Pokazali su da su trenutno bolja ekipa od nas. Mi smo napravili uvid u naše trenutne mogućnosti i ostaje nam da radimo više i kvalitetnije kako bismo u budućnosti parirali njima i ostalim ekipama iz vrha. Kada se sve sabere, zadovoljni smo pripremama sa Mađarskom”, kaže Mirović.

Mini-pripreme i meč sa Mađarima označio je i početak priprema za nastup na Evropskom prvenstvu.

“Ovog ljeta imamo skoro duplo kraći ciklus priprema nego prošle godine. Počinjemo 22. juna u Nikšiću, ukoliko bazen bude u funkciji. Planirano je da tamo radimo 12 dana, a zatim se selimo u Bečej, gdje imamo kvalitetne uslove i gdje ćemo boraviti tri sedmice. U sklopu tog dijela priprema odradićemo sparinge sa Mađarskom, Srbijom, Njemačakom i Australijom, a imamo i kontrolni turnir u Segedinu. Poslije nekoliko slobodnih dana, okupićemo se u Podgorici odakle krećemo u Manisu na Evropsko prvenstvo”, ističe Mirović.

Na pitanje koliko ova generacija može na šampionatu Starog kontinenta, Mirović ističe da rezultat nije prioritet.

“Evropska i svjetska prvenstva u mlađim selekcijama spadaju u kontrolna takmičenja u procesu stvaranja igrača za seniorsku reprezentaciju. Prioritet nije rezultat, već individualna obuka svakog pojedinca čime bi stvorili preduslove za potpuno isticanje njihovih potencijala. Tome težimo, a za koji rezultat na ovogodišnjem EP će to biti dovoljno, ostaje da se vidi. Rad, trud i odricanje se uvijek isplate, prije ili kasnije”, kaže Mirović i napominje:

“Radimo i na stvaranju trenera koji bi u budućnosti trebali da daju ozbiljan doprinos našem sportu. Svi oni su angažovani u stručnim štabovima mladjih reprezentativnih selekcija”.

Šampionati u mlađim selekcijama od ove godine se održavaju po drugačijem sistemu, u kome su ekipe podijeljene po kvalitetu – najboljih osam, a Crna Gora je među njima, sastaće se međusobno u grupnoj fazi.

U 17 selekcija je grupi A sa Mađarskom, Španijom i Hrvatskom. Rivali u B grupi biće Srbija, Grčka, Italija i Holandija, u C grupi igraće Francuska, Rumunija, Poljska i Turska, a u grupi D Malta, Gruzija, Njemačka i Ukrajina.

Po dvije najbolje ekipe iz grupa A i B plasiraće se u četvrtfinale.

Trećeplasirani timovi iz A i B grupa igraće u osmini finala sa drugoplasiranim iz grupa C i D, dok će pobjednici grupa C i D igrati protiv četvrtoplasiranih ekipa iz A i B grupa za prolaz među osam najboljih.

“Na taj način su se izbjegle utakmice sa prevelikom razlikom u kvalitetu između timova, a to znači da moramo da budemo fizički spremniji nego ikad. Biće veoma izazovno i interesantno u svakom slučaju”, ističe Mirović.

Ova generacija je prošle godine osvojila četvrto mjesto na šampionatu svijeta. Da li su igrači napredovali u odnosu na prošlu godinu?

“Svako radi u okvirima svojih mogućnosti tako da smatram da je s obzirom na uslove i okolnosti napredak igrača optimalan. Naravno, uvijek može bolje. Na svima nama u crnogorskom vaterpolu je odgovornost i obaveza da se potrudimo više kako bismo proizvodnjom kvalitetnih igrača bili konkurentniji na međunarodnoj sceni u seniorskoj konkurenciji”, ističe Mirović.

A da li u ovoj generaciji ima potencijala za tu priču – Mirović smatra da ima, ali da moraju da se ispune i neki “uslovi”.

“Potencijal je uvijek prisutan kod nas. Ako budemo svi zajedno u klubovima i reprezentaciji pravilno usmjeravali ove momke, imamo veliku šansu da iz ove selekcije dopunimo pogon seniorske ekipe. Ukoliko u tome uspijemo, optimista sam. U ovom timu imamo talente koji mogu puno da doprinesu crnogorskom sportu”, zaključuje Mirović, u čijem stručnom štabu su pomoćni treneri Uglješa Brguljan i Filip Andrić, doktor Nenad Todorović i tim menadžer Mirza Krcić

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR