24 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukropina pozitivan na doping testu, propušta Olimpijske igre

Vaterpolo

Comments 0

Ukropina pozitivan na doping testu, propušta Olimpijske igre

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski vaterpolista Aleksa Ukropina bio je pozitivan na doping testu uoči priprema za Svjetsko prvenstvo u Dohi i suočava se sa suspenzijom od najmanje šest mjeseci, zbog čega će sigurno propustiti Olimpijske igre u Parizu, prenosi Pobjeda.

Prema saznanjima Pobjede, dvadeset petogodišnjak iz Herceg Novog ,,pao“ je na testiranju zbog lijeka koji je koristio za inhaliranje u cilju izlječenja, a navodno nije bio upoznat da njegova primjena može da ima za posljedicu pozitivne rezultate na doping. Iz tog razloga nije ni tražio ,,izuzeće u terapijske svrhe“ (TUE).

Na sajtu crnogorske Komisije za antidoping navodi se da TUE dozvoljavaju sportistima i sportistkinjama korišćenja pojedinih supstanci i/ili metoda sa Liste zabranjenih sredstava za tekuću godinu, u cilјu liječenja određenih bolesti i medicinskih stanja.

Jedan od kriterijuma za njegovo odabravanje je da korišćenje zabranjenih supstanci i/ili metoda neće izazvati nikakvo dodatno poboljšanje sposobnosti sportiste osim onog koje bi se moglo očekivati usljed vraćanja u normalno zdravstveno stanje nakon tretmana medicinskog stanja.

Pobjeda nezvanično saznaje i da član grčkog Panioniosa, svojevremeno jedan od većih talenata svjetskog vaterpola, o korišćenju lijeka za inhalaciju nije obavijestio medicinski tim reprezentacije, niti je bilo kome u nacionalnom timu saopštio da je bio testiran?!

Informacija da je Aleksa Ukropina pozitivan na doping testu urađenom u januaru, u Vaterpolo i plivački savez Crne Gore stigla je nakon meča sa Španijom na Svjetskom prvenstvu u Dohi, zbog čega je ljevoruki Novljanin bio van tima u dva meča razigravanja od petog do osmog mjesta, protiv Grčke i Mađarske.

Ukropina je, prenosi Pobjeda, prihvatio krivicu jer bi u slučaju da i B uzorak bude pozitivan dobio veću kaznu.

Suspenzija, svakako, i bez toga neće biti mala – po pravilima, odsustvovaće najmanje šest mjeseci, sigurno će propustiti Olimpijske igre ovog ljeta u Parizu, a pitanje je i kakva će mu biti sudbina u klubu.

Sve zbog nevjerovatne indolentnosti i neshvatljive greške za profesionalnog sportistu.

Nažalost, nije prvi naš vaterpolista koji će platiti skupu kaznu usljed nepromišljenosti u sprovođenju antidoping pravila.

Đuro Radović je 2021. suspendovan nakon što je prekršio pravila Svjetske antidoping agencije (WADA) – dobio je tri minusa zato što nije ispunio dokumentaciju za antidoping koju je svaki sportista obavezan da ispuni.

Svjetska federacija vodenih sportova (World Aquatics, nekadašnja FINA) i WADA od svakog sportiste traže podatke kako bi mogli da znaju njegovu lokaciju i nasumično obave testiranje.

Radović je bio nemaran i morao je na prinudnu pauzu iako se nije dopingovao.

Vaterpolu se zvanično vratio u februaru 2023, a sada – godinu kasnije - drugi ljevoruki reprezentativac Crne Gore je pred suspenzijom.

Ukropina neće vidjeti olimpijska svjetla Pariza – najgore od svega je što je lista kandidata na koje računa selektor Vladimir Gojković ionako (pre)mala..

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR