13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajka o pravoslavnim lizačima kašika

Stav

Comments 13

Bajka o pravoslavnim lizačima kašika

Autor: Antena M

  • Viber
Legenda kaže da je lakše je uvesti 24/7 policijski čas, nego zamoliti i umoliti SPC da se ne liže zajednička kašika na pričešću.

Za Antenu M piše: Dragan Bursać  

Ali, hajmo redom. Bješe to jedan sasvim običan dan u Valjevu. I jeste veliki post, narod se sakuplja po bogomoljama. Ono, istina- i virus hara, zabrana je okupljanja, ali crkva je crkva. Što se kaže-prvo je prvo, a prioriteti se moraju znati. Oni nebeski, čini se.

Pred narod izlazi episkop valjevski Milutin i drži im besjedu. Između ostalog kaže:

"Pričešće je životvorna sila. Kad se svi pričestite, najmlađi sveštenik popije preostalo iz putira. I niko se nikada ničim nije zarazio! Kao mlad jeromonah sam to činio i u vreme kad je narod bio u strahu od Variole vere. Naučeni smo od Svetih otaca da se čovek ne može razboleti, ako ima vere da telo i krv Hristova mogu pobediti svaku bolest. Pričešće nas i danas može štiti i spasavati..."

Eto, baš ovako je u Nedelju pačistu na sasluženju govorio narečeni Episkop valjevski Milutin. Bjieše to 15. mart.

I onda je dvije nedjelje potom umro od koronavirusa. Kraj. Ende. Nema više. Konjec. Fin.

Ili možda ipak ima?

Zvanično saopštenje veli da je Vladika Milutin (71) 14. žrtva koronavirusa u Srbiji, nakon što je Eparhija valjevska krajem prošle sedmice saopštenjem potvrdila da su, osim vladike, na koronavirus pozitivna još dvojica njezinih sveštenika.

Kapljično blagoglagoljanje

Što će reći da je nesrećni starac držao sasluženje kao zaražen čovjek, kao bolesna osoba, koja je sve odozgore kapljično blagoglagoljala po plebsu.

Pa šta još treba da se desi, e da bi država Srbija namolila superdržavnu organizaciju, koja se odaziva ne ime Srpska pravoslavna crkva, da obustavi javna pričešća i da se počne ponašati kao odgovorno tijelo u pod skutima narečene države?

Ovo je retoričko pitanje, dabome, zato što, kako se čini, država Srbija NIKADA neće moći namoliti SPC, za bilo šta. Jer? Jer vidite, sa koronom ili bez nje, kad-tad će se održati izbori u Srbiji. A onaj ko se zamjeri Crkvi taj gubi iste, pa makar se stotinu puta zvao Aleksandar Vučić. Jasno je to i njemu i njegovim posilnim u svim krugovima moći. Od premijerke do epidemiologa, koji svi zajedno, horski ćute na sada već opskurna pričešća, ali i javnu tvrdoglavost Crkve.

Kurvanje sa nadležnostima 

Na pitanje novinara, kako to da crkveni obredi poput lizanja iste kašike(sic!) ili ispijanja vina iz jedne čaše nisu direktan povod za širenje zaraze svi ovi umstvenici redom na čelu sa epidemiolozima iznose kukavički, kurvinjski neodgovoran lakonski odgovor-nije naša nadležnost.

Pa je tako u nadležnosti Srbije kad, koliko i gdje će kenjati koje kuče, koji je radijus kretanja svakog penzionera, ali eto, masovno lizanje kašike u crkvenih otaca nikako im nije u priležnoj nadležnosti.

I da se razumijemo, to će tako i ostati! Crkva će se ponašati kao otuđena superstruktura-što i jeste, Vučić će po Beogradu i Srbiji lijepiti opskurne plakate-Hvala brate Si, a svjetina će se ubrzano Srbiju ispisivati iz ruske gubernije i upisivati je u kinesku provinciju. Eto, to je njima njihova borba dala. Sudbinski, šta li je?

Nego u čitavoj priči ispade i životno i zagrobno kriv jedino i isključivo nesrećni Episkop Milutin i to prvo što je dobio koronu, a onda što je umro od nje. Kako? Pa eto, po novozilotskoj kanonici Srpske pravoslavne crkve, do mile volje možete lizati zajedničku kašiku i ništa vam se neće desiti, pod uslovom da ste, kako je za života prije dvije nedjelje naveo i sam Episkop, odistinski vjernici.

Episkop umrije, šta ćemo sad-da proglasimo jadnog čovjeka nevjerenikom, neznabožcem i otpadnikom. Suludo, ali to je logika SPC-a u doba korone.

Ovaj barabarizam u SPC je dakako nedopustiv, kosi se sa zdravim razumom, anatemiše umrlog starca, ali još gore, a to sam na stotine puta ponovio, ova bioteroristička organizacija širi virus do besvijesti. Legalno i zakonski. Jer za episkopa i njegovih par paroha znamo da su bili zaraženi i da su umjesto sasluženja, morali na vrijeme otići u izolaciju i hitno dobiti ljekarsku njegu-što se nije na vrijeme desilo-očigledno je sada, ali NIKADA nećemo saznati koliko je kapljična propovijed zarazila ljudi podno tada živog Episkopa.

Valjevske gluposti

Kada je u pitanju procjena štete, zadržaćemo se, ironično na Vučićevoj izjavi od prije par dana:

"U Valjevu je sada nešto veća disciplina, a mnogo, mnogo, gluposti u Valjevu smo napravili i srce me boli. Od proslava do nekih drugih neodgovornih stvari"

To što niko drugi nema hrabrosti reći bilo šta o Valjevu i crkvenom bioterorizmu, na žalost, najviše će koštati stanovnike ovog grada.

Za sve ovo vrijeme, bajka, nakaradna, opasna i smrtonosna, bajka o kašičici koju "viša sila dezinfikuje" širi se Srbijom i kao pošast jede svoje vjerne lizače.

I niko ništa!

Zašto ih ne smijemo pustiti da ližu

Zlobnici bi rekli, pustite ih neka ližu, nije vaša briga, ali vidite lizači kao kliconoše imaju neobičnu osobinu, tako običnu za viruse- prenose bolest na koga stignu.

Zabrana zdrave pameti

Ostatak pravoslavnog svijeta, pokušava kako-tako da se nosi u koštac sa virusom. Tako je npr. Vukašin Milićević, docent na Bogoslovskom fakultetu, ocijenio je da je pričešćivanje iz iste kašike društveno neodgovorno, te da takav način "nije jedini i obvezujući". On je naveo da je Ruska pravoslavna crkva uvela obvezu dezinficiranja kašike za pričest, dok se u Rumuniji zbog epidemije pričest prakticira plastičnom kašikom za jednokratnu upotrebu.

Nego, znate li šta e desilo docentu Vukašinu Milićeviću?

Patrijarh Irinej ga je svojom fetvicom obilježio i zabranio mu oglašavanje u javnosti, a njega pozvao pred crkveni Sud. Tako to radi klasična srednjevjekovna organizacija.

U sadejstvu sa neukim pukom, koji odmahne rukom, uzvikne mah gluposti i tako indoktriniran patrijarhom, Vučićem, Marićem, Mitrovićem, PINK-om i ostalim domaćim jahačima apokalipse dok veseo ljubi krst časni, gura dijete da ga cjeliva, a onda zajedno sa kojom stotinom istomišljenika oblizje navodnu krv Hristovu.

Pa ko izdrži.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Jablan

Problem je po meni u tome, ako crkva obustavi pričešće onda s time direktno priznaje, da pričešće je jedan obični ritual koji je izmislila sama crkva i da obred nema nikakvog utjecaja. To je samo jedan plasebo efekt, gdje se ti bolje osjećaš jer vjeruješ u to.

Denver

Nisu vijernici nego vjernici. I tekst ne vrijeđa vjernike uopšte, već razlaže neprikladno i neodgovorno ponašanje crkvenih vođa u ovoj opasnoj situaciji.

Enver

Neizmjerna hvala Gospodaru svjetova što mi je podario vjeru koja nema ništa sa navedenim obredima. A na aktuelnu situaciju vezanu za zarazne bolesti dao je uputu koju sljedbenici treba odgovorno da slijede, a koja je u korelaciji sa naučnim dostignućima.