16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tabloidni napadi na Crnu Goru

Stav

Comments 5

Tabloidni napadi na Crnu Goru

Izvor: autonomija.info

Autor: Antena M

  • Viber
"Svođenja 'sukoba' između Srbije i Crne Gore na lične odnose predsednika dve države, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, odraz je intelektualne i novinarske lenjosti!

Piše: Dinko Gruhonjić

Tabloidi u Srbiji već mesecima, a naročito od početka protestnih „litija“ u Crnoj Gori, veliku pažnju posvećuju zbivanjima u toj susednoj državi, ali – uz veoma retke izuzetke – na tabloidan, senzacionalistički i huškački način, a u „boljem“ slučaju – kroz polunformacije.

Mi koji imamo istorijsko sećanje na jezive devedesete godine 20. veka, u svemu tome nepogrešivo prepoznajemo miloševićevski rukopis ratne propagande. Stvar, dakle, nije ni malo bezazlena, tim pre jer je reč o tiražnim i gledanim medijima.

U propagandi prednjače mediji koji su od strane Saveta za štampu Srbije, samoregulatornog tela koje se stara o poštovanju Kodeksa novinara Srbije, proglašeni za apsolutne rekordere u kršenju novinarske etike. Reč je, naravno, o takozvanim tabloidima, poput Informera, Srpskog telegrafa, Kurira, lista Alo…

Ali, ne samo o njima. Reč je i o polutabloidu, kakav su Večernje novosti, kao i o najstarijem dnevnom listu na Balkanu, Politici. U tome im se pridružuju i nedeljnici poput Pečata, kao i tabloidne televizije, na čelu sa Hepi TV i televizijom Pink.

Prema medijskim navodima iz februara ove godine, tim EU za Strateške komunikacije (StratKom) konstatovao je da su dezinformacije o crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti dovele do jačanja tenzija, a većina „lažnih vesti“ u vezi sa tim došla je iz medija iz Srbije.

StratKom je preneo da je od ukupno 35.000 izveštaja, uključujući i objave na društvenim medijima, čak 20.000 došlo iz Srbije, a 9.000 iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz njenog manjeg entiteta, Republike Srpske. Kao izvori „manipulativnih sadržaja“ i „dezinformativnih taktika“ navedene su i izjave ruskih, crnogorskih i srpskih političara, kao i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Nakon izbijanja pandemije kovida-19, mediji u Srbiji su privremeno obustavili kampanju protiv države Crne Gore. Čim su se, međutim, za to stekli uslovi, kampanja je ponovo pokrenuta, naročito u vreme 14. godišnjice proglašenja crnogorske nezavisnosti, kao i nakon odluke crnogorskih vlasti da, između ostalih država, i građanima Srbije ne bude dopušten ulazak u Crnu Goru, dok god njihove države ne ispune osnovne epidemiološke kriterijume.

U centru kampanje mržnje je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kojeg predstavljaju kao simplifikovanu i banalizovanu personifikaciju nezavisne Crne Gore.

Za ovu priliku, izdvajamo neke od naslova: „Milo – Prvi NATO vladika“, „Patrijarh: Milo je gori od komunista, ustaša i Turaka“, „Kreira lažnu tvorevinu po uzoru na Hrvatsku pravoslavnu crkvu iz epohe Pavelićeve NDH“, „Đukanović hoće Crnu Goru bez SPC i Srba“, „Vučić: Novih ’Oluja’ i progona Srba neće biti“, „Avetinjo, ne diraj u Srbe!“, „Milo uhapsio vladiku, hoće građanski rat“, „Pečat Milovog ludila“, „Milo: Srbi, neću da vas vidim na moru“, „Epidemija Milovih obračuna sa Srbima“.

List Politika donosio je naslove, poput: „Stvaranje nove crkve vodi nestanku srpskog naroda“, „Novi udar na srpsku crkvu u Crnoj Gori“, „Da Srbi u Crnoj Gori budu statistička greška“. Takvi mediji odavno su skovali i naziv za Crnogorce koji podržavaju Đukanovićevu politiku: „milogorci“. Prema njihovim navodima, Crna Gora „kopa kanale na granici sa Srbijom“ i „naoružava Bošnjake“.

Iluzorno je ovde baviti se objašnjavanjem koliko je članova Kodeksa novinara Srbije prekršeno: od istinitosti izveštavanja, odgovornosti novinara i urednika, novinarske pažnje, korišćenja časnih sredstava, do neprimerenih sadržaja i više nego očigledne diskriminacije, pa sve do krivičnog dela raspirivanja verske i nacionalne mržnje. Reakcije nadležnih na takvo izveštavanje nažalost izostaju, a široj javnosti nije poznato da se time bavio i relativno liberalni Savet za štampu Srbije, barem kroz upozorenje na ovu štetnu i veoma opasnu pojavu.

Dodatno, veoma su retki i gotovo marginalni mediji u Srbiji koji u svom izveštavanju o Crnoj Gori uzimaju u obzir svu kompleksnost odnosa u toj susednoj državi. Toliko, da bismo mogli zaključiti da smo suočeni sa fenomenom izostavljenog, novinarskim rečnikom govoreći, bekgraunda (konteksta). A to je takođe primer manipulisanja javnošću, kroz nuđenje polovičnih, dekontekstualizovanih informacija. I jedno i drugo za posledicu ima stvaranje opasnih stereotipa i još opasnijih predrasuda prema Crnoj Gori i njenim građanima, umesto prezentovanja svih relevantnih i kredibilnih informacija.

Čak i mediji u Srbiji koji o sebi vole da misle da su liberalni „sukob“ između Srbije i Crne Gore svode na lične odnose predsednika dve države, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, kao i na predizbornu kampanju u Srbiji. Teško se oteti utisku da je takav pristup više odraz intelektualne i novinarske lenjosti, nego li nekog analitičkog i istraživačkog pristupa novinarstvu, koje bi trebalo da pruži uvid u sve aspekte medijski spinovanog „sukoba“.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

frites

Nikad nezavisni medij Vijesti bavi se slicnom ako ne i istom retorikom zadnjih 6 mjeseci. Naslovi su im senzacionalisticki, tekstovi subjektivni i prenose izvjestaje sa terena jako selektivno.

Lustica

Polako sve dolazi na svoje, Srbija treba sebi da prizna da moze puno da uci od drzava u regionu a pogotovo od Crne Gore. Postoji osjecaj vise vrijednosti koji nema nikakve osnove, a u isto vrijeme Srbi imju krizu identiteta jer traze identitet u Crnoj Gori, jos nisu prosli pubertet.

Dobri_Duh1

...To je slučaj i sa "ne mješanjem u svoj posao" kada se radi o flagrantnom nasrtaju na državnost BiH od strane M.Dodika. Očigledno je u pitanju "procjena" da se to neće svidjeti srbijanskoj/srpskoj publici. I ovi mediji imaju svoje vlasnike kojima je profit važniji od istine.