9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Anatemist, bijelo, bijelo i rezedo

Stav

Comments 4

Anatemist, bijelo, bijelo i rezedo

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: B. Grinevski

Amfilohije Risto Radović pogazio je besu.

Nije izdržao dugo, vaistinu. Njegova riječ da se neće miješati u izbore, niti podržati političke partije i bla-bla, izgibe kao mali nezaštićeni virus u koritu punom alkohola.

Zov politike bio je jači. Razlog nije u nekoj posebnoj ličnoj opsesiji g. Radovića politikom, mada i toga ima kod tog građanina. Razlog je dublji - istorijski i aktuelni. To je i rezon postojanja i djelovanja srpske crkve u Crnoj Gori, njena centralna misija: ostvariti, nametnuti, održati i osigurati dominaciju i (pre)vlast Srbije nad Crnom Gorom.

Za taj “sveti” cilj srpska crkveno-politička ekspozitura u Crnoj Gori spremna je na sve. Helikoptersko spuštanje limenog objekta kojim je opoganjena Rumija i viševjekovna multikonfesionalna tradicija, na primjer, ili kičaste turbo-folk “freske” u hramu u Podgorici, koji i time negira crnogorsku tradiciju i kulturu, najbenigniji su iskazi te opasne i rušilačke politike. Cilj je ostao isti: da ne bude Crne Gore kao suverene i nezavisne države.

Zato su kletve neophodne i neizbježne. Prokuni, pope, možda se sujevjerni prepanu!

Amfilohijev kolega iz Moskve takodje gađa prijetnjama, uvredama i lažima. U toj larmi i galami niko se nije sjetio da pita ruskog sveštenika zašto ruska crkva i država ćute o Aja Sofiji, na primjer, a tako se uzrujavaju i brinu povodom fantomskog “progona pravoslavnih hrišćana” u neposlušnoj Crnoj Gori?

Izbori u Crnoj Gori su dio agende i ruske i srpske politike. Žal za morem ne jenjava.

Njihove ideje u Crnoj Gori promovišu tri politička bloka, svaki na svoj način.

Jasno i glasno i bez uvijanja, “narodne želje” i “narodnu volju” tumači i promoviše grupa oko Demokratskog fronta. Sredili su i ključne povijesne dileme & dispute da li će SNP imati tri ili četiri predstavnika u dijelu liste za koji oni smatraju da može ući u Parlament. Bez obzira na to, raspored prvog i posljednjeg na tom spisku najbolje govori o pravim očekivanjima i perspektivi te grupacije..

Kampanja bloka koji okupljaju Demokrate nudi poruke i slogane od kojih se prevrće stomak. Tako prizemna interpretacija naše zbilje graniči se sa super sofisticiranom poganom ironijom, potpuno deplasiranom za našu kulturu i tradiciju. “Mama, da li smijem da se igram sa Crnogorcima?” To je na nivou mentalnog nasilja. Od toga je bilo gluplje samo kada je magistar sa sjenkom plagijata ušetao u “Dva kufera”, na osnivački skup, praćen zborom u narodnim nošnjama, uključujući srpsku iz Šumadije, koju niko nikad nije nosio u Crnoj Gori. (Taj je, valjda, trebalo da predstavlja Srbe iz Crne Gore.) Crvene Kravate su, avaj, morale da kažu što zaista misle o crkvenim i identitetskim pitanjima, tako da su od njihove “građanske” orijentacije ostali samo znaci navoda. (“Možeš, sine, ali prvo da vidimo stav o svetinjama u tu kuću!”)

Na repu ostaje još jedna “građanska” opcija (da izuzmemo i da ne pominjemo NATO, Srebrenicu i “svetinje”, da ne kvare utisak o njihovom građanskom naboju i habitusu, naravno). Njih iz sve snage podržava propaganda Vijesti, koje se ubiše od napora da glasačima ogade ... SDP! Junačkog li cilja! To je, dakle, stvarna nakana ovih “zelenih”, koji svoju građanštinu i personalnu i kolektivnu slobodu i privilegiju dokazuju time što uživaju u “različitim mišljenjima i stavovima”. Što znači da ne treba glasati za NATO, da sa ne povrijedi nečije mišljenje i svjetonazori; da ne treba pominjati srebrenički genocid, da se ne uznemire “gradjani” kojima je istina o toj grozoti nepotrebno pretjerivanje; da ne treba pročitati Zakon o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja, jer je mnogo “građanskije” to jednostavno proglasiti “kontroverznim”. Bravo, zeleni! Rezedo koalicija.

Crnogorska je sreća što je spoj internacionalista u mantijama i domaćih saradnika kontraproduktivan. Da nam je do savjetovanja gorepomenutih, najbolje bi bilo da se srpski i ruski crkveni funkciineri više ne oglašavaju. Jer, ovako, može se neko od naših medija sjetiti da pita: “A što mislite o najnovijim izjavama i kletvama Amfilohija Radovića? A o Rusima?”

Smijete li da se igrate sa njima?

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Anonimni

Poslije 30-og odlecece kako je i dolecela ona skalamerija na Rumiji.Nadam se da ce na isti nacin,helikopterima.Ako je pravde.Ne znam za datum ali bi bilo lijepo na isti dan da dobije krila.

CG1

Svaka čast na ovom tekstu. Za fašistički front znamo ko su, za "tzv. demokrate" plagijate ste dali pravi opis kao i za sve koje ste pomenuli. Dobro je što srpskog popa nazivate imenom a ne mitrop.... jer on to i nije za nas, on je pop okupatorske sekte iz srbije. To su sve neprijatelji naše CRNE GORE. DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!!!

Miloš

Nikad opozicija u CG (ili bolje rečeno opozicija Crnoj Gori) nije napravila više autogolova kao od 2016. do danas. 4 godine nisu uspjeli da se dogovore o ničemu, pa niti oko izbora. SPC ih je dodatno unazadila (ovo je pleonazam, jer je crkva po definiciji zaostala, da ne kažem nazadna).