8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pismo iz Poljske

Stav

Comments 8

Pismo iz Poljske

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Mječislav Đekonjski

Dragi moji prijatelji, Braćo Crnogorska,

ovaj pozdrav šaljem kao riječ prevodioca, doktora filologije, no iznad svega ispisan je kao pozdrav prijatelja Crne Gore i svih građana te male mediteranske zemlje. Osamdesetih godina prošlog stoljeća radio sam za Prekookensku Plovidbu Bar, pozdravljam ovim putem mornare iz brodova "Obod", "Morača" i "Ivangrad", koji me sigurno pamte kao tumača. Sve moje iskustvo, lijepe uspomene na plemenitost, tradiciju i tolerantnost u suživotu multikulturalnih gradova, a najviše sam opčinjen Barom i Ulcinjem, čuvam do danas i prenosim kroz priče svojim prijateljima širom svijeta. U međuvremenu sam doktorirao u specijalizaciji jezikoslovlja i baveći se dijalektologijom dijela štokavske teritorije i s naučne strane dobro sam upoznao zamršenost jezičkih, kulturnih i političkih pitanja nekadašnje SFRJ.

Dragi moji Prijatelji, već dvije noći svijet obilaze snimci i jezive slike s crnogorskih ulica, prizori koji su me kao iskrenog Vašeg prijatelja zabrinuli i vratili na grozomorna dešavanja koja sam pratio početkom devedesetih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Molim se samo da se takva slika neće preokrenuti u mračnu stvarnost Crne Gore! Crnu Gora znam i kao naučnik i kao gotovo njen  stanovnik, jer dolazm tu veoma često, tako da nju smatram mojom drugom domovinom po izboru.

Ubjeđen sam, da Crna Gora nije ni u primisli imala ideju da će se masovne kolone okićene zastavama i kostimima kvinsliških pokreta Drugog svjetskog rata i slikama sveštenika uz skandiranje i prijetnje zaputiti ka kućama u kojima žive Hrvati, Albanci i muslimani u Plevljima, Beranama, Tuzima.. Nacionalističke i velikosrpske pjesme pune negiranja crnogorske države i tradicije dominiraju u prilozima koja ove ova dva dana gledam na svjetskim kanalima. Na jednom od crnogorskih medija pročitao sam izjavu mlađeg čovjeka  da centar Podgorice i spomenik koji se tu nalazi treba minirati.

Dokle će ova vrsta agresije ići, ja udaljen ne umijem prognozirati uli umijem prepoznati da ona nije dobra i da Crna Gora nikakav svijetli put s njom ne može imati. Nikako ne želim govoriti niti na bilo koji način sugerisati što će ko birati kao partijsku opciju, to bi bilo neozbiljno i ja nemam na to nikakvo pravo, ali kao iskusan čovjek sve vas molim, da se dobro zapitate što želite u životu i budućnosti. Ne dozvoljite da se tuđi interesi naplaćuju preko Vaših sudbina.

Bratski pozdrav crnogorskoj kulturi i istoriji.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Realista

Hvala na velikoj podršci, ovo nam dođe kao veliko otriježnjenje, nadam se da će sve doći na svoje i da će uskoro novi izbori jer ovako ne može, ne želimo srpske radikale za vlast u Crnoj Gori!

Roksana

@Zahvalnost Latusinskom 3 , Latusinski je decembra 2004. uradio interesantan intervju sa Milom Đjukanovicem. Potražite i naci cete Milov stav i o SPC, koji je identicand danasnjem. Vizionarski. Ali je bio, vjerovatno, nemovan da ga sprovede u djelo. Procitajte.