16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto je nova skupštinska većina nelegitimna

Stav

Comments 22

Zašto je nova skupštinska većina nelegitimna

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: prof. dr Milorad Nikčević

Izbori u Crnoj Gori su došli i prošli. Listići su izbrojani, utvrđeno je koliko je ko dobio mandata i taj rezultat sad se analizira s raznih strana. Optimisti će reći – izbori su pokazali da suverenističke i građanske snage i dalje imaju podjednak postotak glasača kao na referendumu 2006. godine, no realisti će lako rasprhnuti njihov optimizam konstatacijom da te snage neće formirati novu crnogorsku vladu! Činjenica da će politička grupacija koja je zavrijedila nešto više od 5% ukupne podrške vladu formirati s neuporedivo jačim snagama koje dovode u pitanje temeljne postulate građanskoga ustrojstva Crne Gore i na razne načine nijekaju njen suvremeni, multikulturni identitet, obezvređuje svaku priču o tome da su građanske snage u Crnoj Gori danas moćne makar onoliko koliko su bile prije 14 godina. 

No, uza sve primjedbe da su kampanja jedne pseudohrišćanske ustanove koja je trajala cijelih 8 mjeseci, neviđena propagandistička podrška iz Beograda, osnažena medijskom ekspoziturom SPC u CG zvanom Vijesti, golema infuzija novca tajkuna iz kriminalnoga miljea i sl. presudno uticali na izborne rezultate, ipak ostaje da konstatujemo da je riječ o izbornoj volji crnogorskih građana potvrđenoj i visokim postotkom izlaznosti. Legalnost ovih izbora, dakle, može biti problematizirana, ali rezultat jeste legalni izraz volje građana.

Ipak, postavlja se pitanje da li je novoformirana vladajuća većina legitimni izraz volje građana. I tu stvari postaju znatno kompliciranije. Neupitno je da su kao cilj na ovim izborima sve tri koalicione kolone proklamirale svrgavanje Đukanovića. No, ako se pogleda koji su ideološki i politički sadržaj te tri kolone pred izbore, ali i u dužem periodu ranije, servirale svojim simpatizerima, doći ćemo do zaključka da je nova politička većina obmanula svoje glasače što je čini politički nelegitimnom!?

Makar 2/3 nove vlasti kao jedan od prioriteta svoje politike proklamirao je povlačenje priznanja Kosova, potom ukidanje sankcija Rusiji, izlazak iz NATO pakta (ili makar referendum o tome pitanju), promjenu državnih simbola, spoljnopolitički zaokret ka Istoku i sl. Potpisivanjem sporazuma u kojem su se obavezali da će surađivati s NATO, da neće inicirati povlačenje priznanja Kosova, da neće mijenjati spoljnopolitičku orijentaciju države te da neće inicirati izmjenu državnih simbola, makar 2/3, a nesporno i nešto više činilaca nove vlasti, direktno je prevarilo svoje glasače i pogazilo sami sukus vlastitoga političkog djelovanja!

Razumije se da to političko krilo nove vlasti nije obnoć postalo emancipirano od kleronacionalizma, no su taj svoj ustupak protumačili kao trenutačno zamrzavanje vlastitoga programa, dok ne zavaraju nove koalicione partnere, pa kad dovoljno omoćaju i više im ne budu potrebni, svoje će prioritete nanovo reaktuelizirati, jer bez njih gubi smisao sve za šta su se borili proteklih 30 godina. Međutim, u predizbornoj kampanji niko nije ni nagovijestio njihovim glasačima da bi se tako što moglo dogoditi i oni su tim svojim postupkom van svake sumnje iznevjerili svoje biračko tijelo.

S druge strane, onih 4 poslanika u Skupštini CG koji reprezentiraju koaliciju Crno na bijelo, legitimirali su se kao zastupnici građanskoga koncepta, antifašizma, sekularizma i dr. vrijednosti suvremene zapadne demokratije. To je zapravo, uz obećanje da će se obračunati s korupcijom i kriminalom, bila ključna poruka koju su u predizbornome periodu slali svojim glasačima. Ta je koalicija, međutim, za mandatara crnogorske Vlade podržala čovjeka koji se otvoreno izruguje s jednim nacionalnim korpusom, svodeći ga na geografsku odrednicu (Crnogorci su po njemu isto što i „Srbijanci ili Hercegovci“, dakle ne nacija već oznaka geografske pripadnosti), koji je svojedobno bio na četničkome piru kojim je dočekan iz inozemstva terorista Nikola Kavaja i koji za Kavaju veli da je „simbol otpora diktatoru“, koji je kao politički program promovirao pobjedu pravoslavlja, a za partizane i četnike veli da su dio istorije, ne želeći da se odredi o vrijednostima koje simboliziraju!? Izvjesno je da onih 5% crnogorskih građana koji su glasali za građanski, antifašistički i sekularni model nijesu ni sanjali da će političari kojima su dali povjerenje za predśednika Vlade izabrati čovjeka kojemu je klerofašizam kojem rukoljubi iznad antifašizma, kojemu je „političko pravoslavlje“ ključna ideološka matrica i koji nesumnjivo baštini vrijednosti suprotne građanskome i sekularnom ustrojstvu države.

Kad se tome doda činjenica da je predvodnik koalicije Crno na bijelo o mandataru i predśedniku Skupštine pregovarao prvo u Parohijskome domu u Nikšiću s episkopom SPC Joanikijem, a potom u Manastiru Ostrog s Amfilohijem i Joanikijem, što je zamislivo možda još jedino u Iranu, krinke su pale i fasadni sekularizam Abazovića i družine ide polako u ropotarnicu povijesti, đe će i ta vesela grupica naskoro obvršiti bude li nastavila započeti ples s eksponentima najmračnije ideologije XX stoljeća.

Proklamirana borba protiv korupcije i kriminala takođe je obesmišljena Abazovićevom najavom da će iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti ukloniti djelove koji smetaju SPC, jer su baš ti djelovi Zakona ključni za pokušaj da se SPC u Crnoj Gori uvede u legalne tokove te da se isprave kriminalni prijepisi državne imovine u korist SPC obavljeni tokom mandata prethodne vlasti. Sve u svemu, koalicija Crno na bijelo sa svojih 4 poslanika koji su trebali biti garancija principijelne odbrane građanskoga ustrojstva zajednice, antifašizma i sekularizma, ni dvadesetak dana od izbora odrekla se kroz ponižavajuće pregovore ispod manastirskoga šljemena i podršku mandataru četniku svojih temeljnih načela i time obmanula vlastite glasače.

I prije nego su formalno preuzeli poluge vlasti, novi vlastodršci pogazili su obećanja data svojim biračima i nedvosmisleno dokazali da njihova vlast, zasnovana na obmani vlastitih birača, nema izborni legitimitet. Skupu cijenu njihove neprincipijelnosti i opasnih namjera koje stoje iza njih, platiće, plašim se, crnogorsko društvo, čiji civilizacijski sunovrat navješćuju perjanice novoga režima.

Komentari (22)

POŠALJI KOMENTAR

Ksenija Nikšić

@ĐedRadivoj Pa ajde nam kaži koji su to tvoji preci gradili crnogorske crkve i manastire? Ajde ponosni potomče.

Milena

@ĐedRadivoj E moj djede ostara a nista ne nauci,nisu ti preci gradili crkve da ih drugom poklanjah,a ti da u sopstvenoj kuci budes gost.,

BabaIzSomine

4. Potpisivanje sporazuma nije promjena plana i programa stranke, želje su jedno mogućnosti su drugo. Anticrnogorsko i antievropso ja ne vidim ništa, ni u željama ni mogućnostima nove vlasti, antinato je želja jednog dijela nove vlasti, za šta nema mogućnosti. I ta želja je legitimna.