12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Manastiri, ambasade i crnogorska politika

Izvor: EPA/EFE

Stav

Comments 11

Manastiri, ambasade i crnogorska politika

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: B. Grinevski

Dakle, poštovani čitaoče, da skratimo:

Prvo, kaže novi Spiker, poslanici DF su time izrazili svoj odnos prema “tom državnom simbolu”. I to je to? To je njegov odnos prema njihovom odnosu prema državnoj himni? Odnosno: ne reče ništa čovjek, opet i ponovo.

Drugo, reče, prije gornjeg, privremeni predsjedavajući, koliko se moglo shvatiti, da je on zarad mira, tolerancije, razumijevanja i tako dalje, razmišljao o olimpijadama i značaju instrumentalnih obrada nacionalnih himni. Kaza - ako mu bude dozvoljeno da kaže, sam sebi dozvolivši. Kakva mudrost, kakav stil. Usporeni ritam. “Smirite se, poslaniče Markoviću!”. Kakav šarm!

Treće, reče poslanik Knežević svašta “na ovi svijet” o jednom od suvlasnika “Vijesti”, uključujući i podatak o pola meleona evra za promidžbu lokalnih Srba. U interpretaciji tog glasila “Knežević je iznio niz optužbi na račun jednog od suvlasnika ...”. I to se zove objektivno informisanje.

Četvrto, kandidat za Premijera, reče da je pogrešna percepcija da su Amfilohije i Joanikije uticali na pregovore Trojnog pakta. Čuš’ - uticali! Niko to nije ni pomislio! Slučajno zalutaše ta dva sveštenika baš u taj manastir baš kada su tamo, kosmički slučajno, bili predstavnici koalicija i partija. Kakva čudna podudarnost! I bi tu svađa, s percepcijom na žaru!

Peto, opet ovaj što slama pogrešne percepcije, reče i da je slučajno bio u kući četničkog vojvode! (Opet ta prokleta slučajna percepcija!) I još izusti da je g. Kavaja Nikola simbol borbe protiv diktatora?! On sve to slučajno, a mi se olako gađamo percepcijama - pa i onom da Kandidat misli kako je Tito pogriješio u vezi onog Kobe Džugašvilija. (Ko je taj? upita glodur “Vijesti”.) Da Broz nije bio “protiv Rusije” (tako se moderno kaže: usprotiviti se Staljinu), možda bi Kandidatov Simbol Otpora svoju ovozemaljsku misiju usmjerio na njemu najmrznije, kako sam reče, izvinjavamo se, “Šiptare” i pustio Valtera na miru! Kakva teška slučajnost!

Šesto, kad smo već kod njima (tj. Kandidatovim saborcima s bradama i bez brada) tako mrskih Albanaca (s kojima se ne treba ni rukovati ako su sa Kosova, kao što kaže savjetnik Kandidata punog slučajnosti), mlađani šegrt Hlapić reče da ne vidi problem u sastančenju po manastirima. Što to ima veze, čudi se on. A ne, okle! Niđe veze! Ionako im je Bog pomogao, reče taj građanski političar. Što se mi tu bunimo i čudimo, vaistinu? Čudo su percepcije.

Sedmo, g. Husović je podržao izbor novog Spikera da bi ispoštovao “većinsku volju” građana?! Hm. Većina je stvorena tako što je ovaj mladi iz šeste tačke ufitiljio da daruje slobodu građanima Crne Gore. Uzmite slobodu, pobogu! 41:40 je sloboda, garantovano. Čudna proporcija te definitivne potpune slobode!

Osmo, možda i najvažnije: DPS poslanici, a ni ovi do njih, ne sjetiše se da pitaju kolege iz većine kako i zbog čega/koga se složiše tokom noći i jutra. Manastirska svađa izglađena u ambasadama? “Uticaj međunarodnog faktora”?! Odlično. To tako može i treba? Jedinstvo pod pritiskom, naredbom, sugestijom, ljubaznom molbom? (Nepotrebno precrtati.) Pa da neko od mlađih od ovih 40, možda, kaže: Sad ste zajedno jer vam je naređeno tako. Koliko će trajati vaše jedinstvo?

Deveto, neće biti revanšizma, neće biti revanšizma, neće biti revanšizma! Dok ga ne bude, udri po novinarki koja se usudila da pita šegrta Hlapića “nezgodna pitanja”! Sram je bilo! Pogrešna pitanja, nesaglasna sa manastirskim božjim prosvjetljenjem? No to revanchism!

I deseto, da zaokružimo, poštovani strpljivi čitaoče: Crna Gora ulazi u razdoblje koje će biti mučno i bolno, puno izazova i opasnosti po njeno nacionalno i državno biće. I da nije nepatvorenog sirovog anti-crnogorskog nacionalizma, sakrivenog iza bezočne laži o tobožnjoj ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori, i da nema namjere da se na popisu i preko zakona o državljanstvu udavi crnogorski nacionalni i državni identitet, iskušenje i zadatak onih koji imaju želje i namjere, snage i hrabrosti, volje i ljubavi da brane Crnu Goru i sve što je u njoj dobro i vrijedno odbrane biće najteži ispit - teži i od onog u godinama koje su prethodile obnovi državnosti.

Taj će ispit tražiti veliko znanje i istrajnost i nosiće sa sobom istorijsku odgovornost da se istraje i uspije. Nema predaje.

Ali, ne smije biti ni grešaka, neznanja i nerada, pogrešnih odluka, propusta i loše politike koje su sve nas i našu zemlju dovele u ovu situaciju. 

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

midzor

Akcija.Treba Rada Bojovica izbaciti u prvi plan.Nek on povede procrnogorski blok. Jedna kolona .Raspisati predsjednicke izbore i u demokratski boj za Crnu Goru.

Molba

@pidgoticanin Daj adresu , mjesto gdje mozemo vidjeti foto.

Molba SDP-ovcima

@Mara Vidim da si iz SDP, ali u ime odbrane Crne Gore i Crnogoraca, molim te nemoj vise sa tom temom jer se ne slazemo uopste oko Liberala. Ono sto je bitnije jeste da je kontraproduktivno se raspravljati oko toga. Potrebno je ujediniti procrnogorske politicke, kulturne, i ostale subjekte