8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako smo postali Milogorci, Titova izmišljotina, agresivan narod, ali i volovi

Stav

Comments 11

Kako smo postali Milogorci, Titova izmišljotina, agresivan narod, ali i volovi

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Nenad Stevović, politikolog, publicista, glavni i odgovorni urednik časopisa Identitet

Ključ opstanka svake civilizacije je da identifikuje i očuva elemente iz svoje tradicije koji su joj pomogli da opstane i dalje se razvija, a da se odrekne onih koji više nijesu relevantni.

Prepreka razvoju današnje generacije Crnogoraca ogleda se u iskazanoj nesposobnosti da sama sebe identifikuje i definiše, i poražavajućoj činjenici da je dozvolila da to radi neko drugi. Tako smo postali Milogorci, Titova izmišljotina, agresivan narod po Trampu, ali i volovi po mišljenju vjersko-političkog lidera inostrane crkve u Crnoj Gori.

Teren da nas drugi definišu smo prepuštili jer nijesmo prepoznali da je identitet ključan. Ne čuvanje identiteta reda radi, već taj identitet nešto predstavlja… to je ključ našeg opstanka.  Danas je na kocku stavljena država, a ona je produžena ruka našeg identiteta. Smisao crnogorske države je sloboda i nezavisnost, to je identitetsko pitanje, a ne puko državno pitanje.

Crna Gora nikada nije bila isprazna borba za slobodu. Istinski smisao te vjekovne borbe je da se obezbijedi okvir za prosvjećenje naroda, njegov dalji razvoj i srećnija budućnost. Zato Crna Gora nije samo ekonomija, koliko god ona bila važna. Zapitajmo se što je suštinski promijenilo Crnu Goru kroz istoriju. Da li je to otvaranje još jednog u nizu stotina mini hotela, ili puštanje u rad prve južnoslovenske štamparije na Cetinju prije 525 godina? Zamislimo se kolika je smjelost i “ludilo” bilo potrebno da se ta štamparija kupi i donese na Cetinje samo nekoliko decenija nakon što je Gutenberg izmislio. To predstavlja jedan od mnogih primjera da je Crna Gora istinski simbol kontrarijanskih ideja – ideja borbe protiv dominantnih tokova. I ovoj generaciji je potrebna smjelost i “ludilo”, ramišljanje van standarda, ako ne želimo standardne rezultate.

Crna Gora je oduvijek bila izvor revolucionarnih ideja, država pristojnih i solidarnih ljudi, a ne konzervativnih tokova. Danas živimo bogatije od svih generacija u hiljadugodišnjem trajanju, a da li smo bogatiji duhom? Da li smo pristojniji, smjeliji’ Da li smo generacija revolucionarnijih ideja? Teško.

Đe su nove ideje? Pogledajmo nazad kroz istoriju. Kada su se svi plašili mi nijesmo, imali smo smjelost i viziju. A danas rizikujemo da ponesemo istorijsko breme gubitničke generacije. Bez kontrarijanskih ideja – revolucionarnih ideja za svoje vrijeme, gubimo dio svog suštinskog identiteta, a on je ključ našeg opstanka. Crna Gora nikada nije životarila na obodu, pa tako ni danas ne bi trebala da pristane na tu ulogu.                                    

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Miloš

Crnogorci iz svih partija, ujedinite se! Krenimo u kontranapad, demokratskim, istrajnim metodama, do konačne pobjede!!!

Vojvodina

@Vanja A oni koji ljube skute Vucicu,Dacicu i Vulinu nek znaju...Car vas Junaka gleda i odrice vas se sada,na oci predaka vasih,na oci cestitih ljudi...

Eagles

Imamo neku grešku u DNK, nikome na svijetu ne možes objasniti, niti ćete on razumjeti da u istoj kući u prizemlju žive 3 Crnogorca, a na spratu 3 srbijanca, od iste majke i istog oca.Da je u toj Srbiji bolje i to bih ajd razumio, no nije no gore na svaki kantar