13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Teatar apsurda - Demokrate će glasati za smjenu Leposavića ako za to ne bude većine

Stav

Comments 7

Teatar apsurda - Demokrate će glasati za smjenu Leposavića ako za to ne bude većine

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ahmed Avlijani 

Tamam kada čovjek pomisli da je u crnogorskom teatru apsurda čuo sve što je čuti mogao i da ga ništa više od onoga što iz tog teatra dolazi iznenaditi ne moze u samo jednom jedinom radnom danu u raspravi po jednoj jedinoj tački dnevnog reda filmskom brzinom ređali su se apsurdi.

Rasprava o inicijativi premijera Krivokapića kojeg u parlamentu niko ne podržava (apsurd 1) da nakom samo nekoliko mjeseci trajanja Vlade smijeni ministra - apostola pravde, ljidskih i manjinskih prava (apsurd 2) počela je tako što je premijer dobio podršku opozicije (apsurd 3) a bio snažno kritikovan od strane skupštinske većine (apsurd 4) koja ga već dugo drži na aparatima dok ih on uči da, ako im se ne sviđa, mogu da ga sa aparata isključe (apsurd 5) a oni (apsurd 6) čvrsto uvjeravaju narod da to uraditi neće i da Vlada neće pasti.

Kako je rasprava išla dalje apsurdi su se ređali jedan za drugim i bivali sve apsurdniji i apsurdniji, do mjere koja je duboko zadirala i čovjekov zdravi razum i njegovu elementarnu logiku.

U raspravi koja je inicijalno zamišljena da se nakon nje smijeni ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, na inicijativu premijera, najviše se tražilo da on, premijer, podnese ostavku (apsurd 7) dok je skupštinska većina davala otvorenu i nedvosmislenu podrški ministru čija je smjena inicirana (apsurd 8).

Smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava zatražena je iz razloga što je sa pozicije ministra u Skupštini Crne Gore negirao genocid u Srebrenici (apsurd 9) za šta je odmah nakon sjednice dobio čestitke iz skupštinske većine (apsurd 10) i od većine članova Vlade (apsurd 11), neki kažu i od samog premijera (apsurd 12) koji je, tek nakon oštre reakcije domaće i međunarodne javnosti (apsurd 13) inicirao njegovu smjenu (apsurd 14).
Čak je, uz naknadnu pamet, premijer skapirao da je Leposavic odigrao sve ovo sa DPS-om (apsurd 15) ali i da parlamentarna većina potkopava premijera kojeg neće da smijeni, a može (apsurd 16).

Tokom rasprave jedan od najvatrenijih podržavalaca Vlade Crne Gore, formirane na osnovu sporazuma tri koalicije u kojem su se konstituenti ugovorom obavezali da će nastaviti evropski put države Crne Gore i da neće podrivati njenu samostalnost (apsurd 17) i čiji se konstituenti deklarativno zalažu za EU integracije, Marko Milačić, izjavio je da je ministar Leposavić pogriješio ali ne u suštini svoje izjave kojom je negirao genocid (apsurd 18) već zato što nije imao takta i mudrosti da to sa te pozicije javno ne kaže (apsurd 19) kao i da je evropska politika Vlade privremena (tranziciona) stvar (apsurd 20). On je Vladu i njenu evropsku politiku nazvao tranzicionom pa se nameće jasan zaključak da će se Vlada kada ojača (čitaj kada izbaci URU) postaviti na čvrste antievropske i antidemokratske noge (apsurd 21) kada će mirne duše i iz punih pluća moći da se negira genocid u Srebrenici.

On je još i rekao da podržava premijerovu inicijativu da smijeni Leposavića ali da za nju u parlamentu neće glasati (apsurd 22) kao i da je on predlagao Leposavića za premijera (apsurd 23) i to nikome drugom do mitropolitu SPC Amfilohiju (apsurd 24).

Nemam ambiciju, svakako, da nabrojim sve apsurde jučerašnjeg dana a bilo ih je, zaista, dosta, niti da ih na bilo koji načim gradiram.
Pa ipak, jedan koji se izdvaja, apsurd nad apsurdima, zaslužuje posebnu pažnju.

Poslanici Demokrata, kluba koji najbezuslovnije podržava aktuelnog premijera, glasaće za njegovu inicijativu za smjenu ministra Leposavića ali za to imaju jedan uslov.
Da ga ne smijene sa opozicijom.
Kada se to smjesti i kontekst onoga što o ovom pitanju, glede parlamemtarne podrške premijerovoj inicijativi, svi znamo od dana njenog najavljivanja i kasnije podnošenja, tj. da ona nema podršku 27 poslanika DF-a, to zvuči ovako, apsurdno svakako:

- Mi (Demokrate) podržavamo inicijativu premijera Krivokapića da se smijeni ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić i glasaćemo za njegovu smjenu pod uslovom da u parlamentu za tu smjenu ne bude većine. Ukoliko se, pak, u parlamentu obezbijedi većina - mi glasati nećemo.

Ma daaaaaj.
Ako smo se i na šta navikli od promjene vlasti to su apsurdi ali mnogo je, brate.
Mnogo je ovo apsurda, čak i za nas.
Mnogo je pa neka je i od nove većine; mnogo je pa neka je i od Demokrata; mnogo je pa neka je i od Bečića; mnogo je pa taman da je i sam Momo Koprivica smišljao; mnogo je pa taman da je i od Albina Ćemana na čije smo apsurds oguglali; mnogo je.

Danas će se u parlamentu desiti rasplet ovog apsurda, samo ovog, svakako.
I nemam nikakvu dilemu da će i sam rasplet biti jednako apsurdan kao i cijela ova situacija u kojoj se našla jedna od najstarijih balkanskih država ali isto tako nemam dilemu da je ovo zaista početak konačnog raspleta tog apsurda koji, svakako, ovakav kakav je niti može niti treba da traje.

Samo još malo strpljenja i upornosti.
Svako čudo, kaže se u našem narodu, za tri dana, pa i ovo.

A ču(n)do je. Zaista je čud(n)o.
I apsurdno.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Marina

(2)Radi li se tu o tendencioznom zabadanju prstiju u oci građanima kako bi izazvali reakciju poslije koje bi oni OPET bili”jadni,ugrozeni Srbi”koje svi mrze i napadaju”ni krive ni duzne”ili se radi o mentalnoj ogranicenosti kosmickih razmjera.Kako niko ne moze biti TOLIKOglup,sigurna sam da je prvo!

Marina

(1) Stalno se pitam o cemu se radi kad je ova”vlast”u pitanju.SVAKI njihov potez i postavljenje na funkcije karakterisu ANTI RJEŠENJA.Primjer:prototip ultranacionaliste na mjesto ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava i tako apsolutno SVAKI funkcioner. Nastavak…

Deni

Demokrate bi da budu malo trudni (ili polutrudni)!