10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska mladost kruna istorijskog suverenizma

Izvor: Ilustracija

Stav

Comments 13

Crnogorska mladost kruna istorijskog suverenizma

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Borislav Jovanović

Jedan veliki, istorijski, ljudski i patriotski aplauz, za crnogorske momke i đevojke, za crnogorsku mladež, crnogorsku omladinu. Njihovim očevima i đedovima za ugled birokratskim uSJeđelicama i čekačima za sramotu.I to ne samo od skupa kod Lovćenske vile, već i od skupa na Ivanovim koritima pod Lovćenom kao i  od 6. septembra prošle godine na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Kapa dolje tom našem iskonskom biću, s crvenim krstašem na čelu, omotanom oko vrata, ili preko grudi. S buntivničkom promenadom ulicama i trgovima Cetinja.

Tamo ne bi fašističkih znamenja. Ne bi ni antiurbanih faca, pivopija, dentalno deficitarnih, kao i onih koji nijesu odmakli daleko od analfabetskog, opasnog. Ne bi oktroisanih urlatora.A, pogotovo ne bi mitingaša organizovano importovanih da bi sve bilo ekspresivije. I folklornije.

Tamo se dešavala, očekujmo, prava, probuđena Crna Gora. Gopodstvom i urođenim dostojanstvom opervažena.Kruna genetskog, esencijalnog, a ne partijski doziranog i receptuiranog suverenizma.

Jer, suverenizam, samobitnost, nije ideologija, pragma, već istorija. Njeno savremeno produženje. Recentno regenerisanje. Prostor za svobodijadu svih nijansi.Država je opštenarodno dobro i ona se može braniti samo dobro utemeljenom državom. I iznad svega, ličnom i kolektivnom moralnom stegom.Visokim rodoljubivim ulogom. Pogotovo, ako se moralo znati pamtiti da je istorijski uspjeh obnavljanja crnogorske države promovisan s cjelokupnom međunarodnom regulativom neće biti preko noći zaboravljen od onih koji su je svojevremeno tako zločinački zgazili s uvjerenjem da do njenog vaskrsa nikad više neće doći. Ne odustajanje o Zlatnog runa na obalama Jadranskog mora je, prosto, fanatička opsesija.

Dakle, riječ je o sjajnim prozorima od 22. avgusta na Cetinju  jedne masovne mladosti koja bez ikakve inferiornosti, uprkos svim militantnim i antizakonskim prijetnjama,  izlazi tamo đe je već uveliko biti ili ne biti. Generacije pred čijom će ljepotom i domaćim vaspitanjem i najokoreliji policajac skinuti blindirani šlem. Momci i đevojke koji su nas odjednom podsjetili na  komitsko nepristajanje, na Belvederske događaje, na Trinaestojulski duh. Na bjelopavlićku mladost strijeljane u julu 1944. na Lazinama.

A riječ je o novomilenijumskoj, digitalnoj generaciji, istovremeno i u mondenskoj i u patriotskoj razigranosti. Nešto novo se desilo ovoj u okupatorskim zamkama uhvaćenoj državi. Kao da poslije  viđene masovnosti, slobodarske raspjevanosti, hrabrosti, poletnosti, više ništa nije isto u Crnoj Gori a, pogotovo, od dolaska marionetske vlasti na čelu sa dobro podmašćenom, malenom ali u tuđem sedlu dobro ustoličenom UROM. Kvartetom koji je u ime navodne demokratije većinsku Crnu Goru pretvorio u manjinsku držeći svijeću ideološkim i etničkim čistkama, zavijajući Crnu Goru u crno. Uzalud su se tog kvarteta I njegovog predvodnika - vidjevši crnu uru pred očima -  odrekli i njegovi uraški roditelji. Siroti, mali, veliki, dobrostojeći, cvrčci. Viteški saučesnici u krašenju ljudskih prava I amputaciji crnogorska prošlosti.

No, da se vratimo onom početnom diskursu. Na patriotsko - političkoj sceni Crne Gore pojavila se, u ovom dobu sve invazivnije segregacije, njena prava snaga koja je, u stvari, oduvijek bila njena uzdanica i povratila nadu da nijesmo pali pred ortodoksnim protivnikom i predali vlast velikosrpskim činodejstvenicima i ostaloj njima logističkoj bratiji koja je  svoju poslušnost pretvara u više nego simbolični čin klečanja i ljubljenja onih koji su ih doveli na vlast sa uveliko započetim programom tzv njenog preobražaja čiji bi ekvivalent bilo njeno ubrzano pretvaranje u monumentalno Guslarsko društvo     Sveti - Hadži  Milutinović - Ilija Garašanin.

Ono što je najbitnije u ovoj ovih dana iz korote izašloj Crnoj Gori, jeste da se u ovom mladalačkom pokretu ne radi o parolaški već izlizanom suverenizmu, o salonskim i patetičnim retorikama na tu temu, o suverenistima od ure do ure, već o čistokrvnoj ljubavi prema domovini. Riječ je o generaciji koja je  prihvatila defalsifikovane istine o prošlosti svoje zemlje, i koja ne dozvoljava da bude zatucana litijašenjem i ćuškanjem Crne Gore.

I da nema što drugo očekivati osim da bude svjedok nestanka svoje zemlje i bude, ako već nije, dovedena u situaciju da će  morati svoju evropsku emancipanovanost i slobodoumlje zamijeniti kvazi – crkvenim presingom i zaboraviti ko je i što je.

Da mrzi svakoga ko nije  jednoga, jednorodnoga, roda. Da joj se grobovi predaka nalaze u vlasništvu drugih i tako postanu ono što nikada nijesu bili – posmrtni potuđenici.

Učimo od ove mladosti kraj Cetinjske vile kako se ne bismo gorko kajali. Ugledajmo se na onu vitku, elegantnu, visoko podignute glave, đevojku ođevenu u šik crvenoj haljini i okrunjenu crnogorskom zastavom dok ide na Zbor ulicom Crnogorskih junaka, ili, nekom od budućih - ulicom Zvicera.

Pozovimo se na one koji su kao svoj zaštitni znak uzeli podignuta dva prsta a nijesu bili ni rođeni kada se taj amblem pojavio na našem novovjekovnom istorijskom nebu!

Pozovimo sami sebe na ove kojima politika, bilo kog opredjelljenja, nije biznis, status žiro - raučuna i opsesija kvadraturom ličnog komfora, već nešto  što ima konzistentnu nacionalnu i aksiološku vrijednost.

I sve je ovo, iapk, napisano bez egzaltacije i njoj pratećih konteksta. Pogotovo, od onih s tipičnom patogenom I ultradesičarskom percepcijom.

Mladi su prvo učili od Sokrata, a onda je on počeo da uči od njih.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Balša i Vijesti

Sprdaju se sa rodoljubljem Balša i Vijesti. Trebamo li svi da mrzimo Crnu Goru.ž Moderno je biti izdajnik.

Marina

@beograđanin Vi najvise imate stete od ovih povampirenih velikosrpskih monstruma. Vjerujem da ima dosta finih i postenih ljudi-Srba ali se nazalost ne cuju.Preklopila vas je primitivna cetnicka rulja pa se posten svijet ne vidi.Svaka Vama cast,mnogo nam znace ovakve rijeci,narocito u ovo vrijeme!

Milena

Predivan tekst,oda mladosti,emancipovanoj,obrazovanoj,patriotskoj koji su se distancirali i prezreli ove kojima je biznis,,stanje na ziro racunu i kvadratura u posjedu,vaznija od svoga doma ,ponosna sam na tu divnu mladost,hvala gospodine Jovanovicu,pisite,svako dobro.