15 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odlikovanje Greifu je uvreda žrtvama genocida u Srebrenici

Izvor: EPA

Stav

Comments 0

Odlikovanje Greifu je uvreda žrtvama genocida u Srebrenici

Izvor: balkans.aljazeera.net

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: David Pettigrew 

Pišem Vam u namjeri da izrazim duboku zabrinutost planom da nagrada Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke bude uručena gospodinu Gideonu Greifu. Uz svo dužno poštovanje, želim od Vas zatražiti da ponovo razmotrite ovu ideju.

Koliko sam shvatio pročitavši na Vašoj internetskoj stranici, nagrada se uručuje za “napore na njegovanju mirne interakcije i obostrane tolerancije između različitih religija i kultura”, između ostalog. No, izvještaj gospodina Greifa o srebreničkom genocidu se pokazao kao naročito djeljiv, jer negira genocid u Srebrenici kojem ste odali počast kada ste bili njemački ministar vanjskih poslova.

Zaista, uz negiranje njegove komisije da se u Srebrenici desio genocid, gospodin Greif se suprotstavlja amandmanu koji je visoki predstavnik Valentin Inzko dao na Krivični zakon Bosne i Hercegovine koji kriminalizira negiranje srebreničkog genocida (i drugih ratnih zločina), kao i glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca.

Minimiziranje patnji žrtava

Nadalje, izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine su u biti zasnovane na Okvirnoj odluci Evropske unije koja ukazuje kako će “države članice osigurati” da “javno umanjivanje, negiranje ili veliko trivijaliziranje zločina genocida bude kažnjivo”. Okvirna odluka EU-a je sama inspirirala jako važnu tradiciju zakona protiv negiranja Holokausta koji su razvijeni u Njemačkoj i Austriji.

Ono što ovi zakoni protiv negiranja genocida imaju zajedničko je to da tretiraju negiranje genocida kao govor mržnje koji umanjuje i minimalizira patnje ciljanih žrtava te ih tako čini u opasnosti od ponavljanja zločina. Tako je negiranje oblik poticanja na buduće nasilje nad grupom koja ga je već pretpjela.

Zločini koje su u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba 1995. godine su proglašeni genocidom na Međunarodnom krivičnom sudu i na Međunarodnom sudu pravde. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su proglašeni krivima za genocid za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine i osuđeni su na doživotni zatvor.

Ne bi smjelo pobjeći iz Vašeg vida da je rad gospodina Greifa o srebreničkom genocidu naručila vlast Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, čiji su osnivači svi redom osuđeni ili za genocid, ili za zločine protiv čovječnosti, ili za neke druge ratne zločine. Komisija gospodina Greifa je bila samo jedan od napora Republike Srpske da revidira historiju, negira genocid i koristi negiranje kao način poticanja daljeg nasilja.

Kršenje ljudskog prava na istinu

Zapravo, komisija gospodina Greifa besramno povlađuje najgorem obliku islamofobije, prešućuje bogatu multikulturnu historiju Bosne i ukida mogućnost “mirne interakcije i obostrane tolerancije između različitih religija i kultura”.

Vaša ekselencijo, ratne zločince bosanskih Srba – uključujući i one osuđene za genocid u Srebrenici, slave u Republici Srpskoj na načine koji bi sveobuhvatno bili neprihvatljivi u njemačkom društvu. Vaša planirana nagrada se dešava u vrijeme kada član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Srba koristi negiranje genocida i govor mržnje svakodnevno kako bi destabilizirao Bosnu i regiju.

Prilikom 19. komemoracije srebreničkog genocida, kada ste bili ministar vanjskih poslova Njemačke, plemenito ste odali počast sjećanju na žrtve i čvrsto odbacili sve napore na mijenjanju historije ili negiranja istine. Upravo zato, Vaša ekselencijo, s poštovanjem tražim da ponovo razmotrite plan legitimiziranja negiranja srebreničkog genocida koje čini gospodin Greif tako što ćete mu uručiti jedno od najvećih priznanja Vaše države.

Takav čin priznanja bio bi okrutna uvreda žrtvama i preživjelima genocida i kršenje ljudskog prava na istinu.

IZVOR: AL JAZEERA

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR