21 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mickey, ko te šiša dok sam ja na straži?

Stav

Comments 8

Mickey, ko te šiša dok sam ja na straži?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Nikola Popović

Kad slušam svakodnevne žalopojke nekih što tuguju zbog toga što je naše društvo potonulo u jamu bezdanicu 30. avgusta, pitam se kako ne viđeše da je ono nad tom jamom stajalo gotovo cijelu godinu prije no je Crkva Srbije delegirala Krivokapića da ga u jamu gurne.

Od pokretanja litija naovamo i nemuštoga odgovora suverenista na taj retrogradni klerikalni pokret, jedan broj crnogorskih kulturnih radnika danima je upozoravao na ono što će nam se desiti ukoliko sve svoje snage ne upregnemo da se odupremo pošasti koja nam se spremala. Oni koji su tada više vjerovali ustavnom patriotizmu ondašnjega i sadašnjega predśednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti nego našim upozorenjima ne mogu reći da su iznenađeni, da nijesu znali.

Godinama unazad jedna prosvjetna i naučna ustanova ukazivala je na trulež naših institucija, na neprivrženost rukovodilaca tih institucija građanskoj Crnoj Gori i neposvećenost poslu koji im je povjeren. Godinama unazad ukazivala je ta institucija na propuste u resoru prosvjete, nauke i kulture, na razna kukavičja jaja u gnijezdu građanske Crne Gore. I za sve te godine nizala neprijatelje - kako među onima koji su zastupali podaničku ideologiju, tako među onima kojima je remetila komfor što im ga je obezbjeđivalo nemiješanje u sopstveni posao.

Za to vrijeme defilovali su razni stručnjaci multipraktici, ustavni patrioti, patent majstori prijekih ljekova za ozdravljenje društva, pa nakon 30. avgusta svi odreda zamučali ili pak zakukali kako im je teško bilo za zemana bivše vlasti. A ona jedna ustanova ostala je jedina koja se danas čuje i odupire nasrtajima velikosrpske i proruske politike u Crnoj Gori.

Znate već, riječ je o Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Sasvim je prirodno da jedna nedemokratska i staljinistička vlast želi ugasiti visokoškolsku ustanovu koja se nametnula kao bastion kritičke misli. Sasvim je prirodno što je ta tuđoj državi podložna vlast nagradila maltene sve koji su se dokazali u negiranju onoga što je osnovna misija i cilj te ustanove koja njeguje kritičku misao. I sasvim je prirodno što tu ustanovu danas podržava svaki građanski nastrojeni stanovnik ove unesrećene zemlje i svaki iole ozbiljan filolog iz okruženja.

Zaludu ministarka koja se klanja četničkoj ideologiji, koja je nemilice lila krv crnogorskih patriota u Drugom svjetskom ratu, ukida finansije Fakultetu, zaludu ministar finansija, litijaš koji glumi američkoga đaka, ukida zaštitarsku službu Fakultetu; FCJK i dalje radi, radi punom parom, a štite ga građani koji se ovih dana nude da dobrovoljno stražare na fakultetu, štite ga profesori i neakademsko osoblje, štite ga studenti koje ne možete zavesti svojom podlom propagandom.

Novi zaštitari ne šišaju represivne ministarske mjere. Novi zaštitari nemaju licencu za security guard. Mi imamo licencu koju smo položili onoga dana kad smo primili k srcu i znanju ustavne vrijednosti ovoga društva.

Mickey, ko te šiša dok sam ja na straži?

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

vava

A niksicki fakultet im je odavno bio leglo.. i nista se nije radilo po tom pitanju...

Odgovor

@europec ne smijemo dozvoliti da nas zlostavljaju! Gradjani su sa, razlogom preplašen mnogim dešavanja pa i ne reaguju na nepravdu i rušenje ljudskih prava!

Vanja

Fakultet za crnogorski jezik i knjizevnost je posljednji bastion crnogorstva (crnogorska Bastilja).