20 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gušenje FCJK neće proći

Stav

Comments 3

Gušenje FCJK neće proći

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Aleksandar Radoman

Kad je prije evo već gotovo dvije godine na ulici počeo ponovo da se „događa narod“, zaćutali su mnogi od čijih se glasova pred vaganom decenijama unazad nije moglo ništa čuti. Klerikalna kontrarevolucija koja je zadesila Crnu Goru najveći dio naše tzv. intelektualne elite naćerao je na bezmolviju, stanje molitvenog tihovanja. Među onima rijetkim koji su se odvažili da u atmosferi rastućeg kleronacionalizma upozore da se Crna Gora opasno naginje nad civilizacijskim ponorom, bili su profesori i saradnici Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Svršetak klerikalne kontrarevolucije, formalno ozvaničen nakon potonjih parlamentarnih izbora, označio je ubrzani povratak društva u srednji vijek, no umjesto da glasovi upozorenja utihnu, od septembra prošle godina sve ih je više i više, a FCJK je postao prepoznat kao središte intelektualnoga otpora civilizacijskom urušavanju Crne Gore. Ne, dakle, ovoj ili onoj vladi, ovom ili onom ministru, ovoj ili onoj politici, već jednostavno onome što nagriza temeljne vrijednosti crnogorskoga društva.

Kad se svemu tome doda činjenica da koalicija na vlasti, sastavljena od ekstremno desničarskog DF-a i njegovih manjih satelita, na pomen pridjeva crnogorski dobije spontani napad panike i bijesa, jasno je zašto je danas Fakultet za crnogorski jezik i književnost na meti vlasti.

Jer dok god u Crnoj Gori eksponenti vlasti u Skupštini budu relativizovali i time podsticali silovanje, dok god budu izlivali taloge ogavne mizoginije, dok god one najbolje među nama – poput naših sportistkinja – budu omalovažavali i pljuvali, dok god njihovi funkcioneri i ministri budu širili mržnju prema manjinskim narodima, ženama, Crnogorcima, dok god budu nekažnjeno prijetili onima koje smatraju slabijima ili manje vrijednima i iscrtavali užasne parole kojima prizivaju genocid, dok god, velim, budu ovo društvo gurali u fašizam, možemo im tvrdo obećati da će se glas otpora čuti s FCJK.

Najnovijim marifetlucima – ukidanjem finansiranja na nekoliko mjeseci i ukidanjem zaštitarske službe FCJK – vlast šalje nedvosmislenu poruku da je ponovo spremna da u maniru autokratskih režima udari na kritički duh koji emanira upravo FCJK. Umjesto isluženog crnomantilaša kojeg su nam proljetos poslali u kaznenu ekspediciju, za prljave je poslove ovoga puta angažovan vječiti drugopozivac, vazdašnja metla raznih struktura, Goran Danilović, koji ovih dana pjeni kako je FCJK doduše akreditovan po zakonu, ali „nerazumno“.

Kad vam je mjera razumnosti afirmacija ratnih zločinaca, istorijski revizionizam s ciljem promocije profašističkih snaga, ksenofobija i klerofašizam, kao što je to slučaj s našim tankoćutnim pjesnikom i aktuelnim vršiocem dužnosti direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, onda zbilja može biti da je akreditacija ne samo FCJK nego bilo koje visokoobrazovne ustanove na kojoj se ne izučavaju vradžbine, nego nauka, na kojoj se ne školuju robovi, nego profesori, na kojoj se ne ućeruje u pamet svetosavlje, nego afirmiše humanistika, na kojoj se ne slave genocidi, već umjetnost, zaista nerazuman gest.

Ali novi/stari hajkači na kritičku misao u jednom su se prevarili. Duh slobode, naime, ne može se zatomiti. Zato će upošljeni na FCJK u srijedu u 12 ispred zgrade bivšega Ministarstva kulture, kao tužnog simbola destrukcije svega čega se ova vlast dohvatila, razviti ponovo barjak slobode, i poručiti „sili i nepravdi“ da im ni ovoga puta NEĆE PROĆI!

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mitar

Bravo Radomane perjanico crnogorska! Svi na CT u srijedu 24.11. u 12 ura!

Sol143

FCJK je bastion otpora i odbrane gradjanske Crne Gore. Ne trebaju nam političari da je brane. Trebaju nam ljudi oko kojih ćemo se okupiti kao što su ovi časni Crnogorci.

Nikšić

Duboki naklon za gospodina Radomana.