20 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ambasadori i profesori da skupa odbrane slobodu govora

Stav

Comments 1

Ambasadori i profesori da skupa odbrane slobodu govora

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Prof. dr Vladimir Vojinović

Ako je i bilo onih koji nijesu vjerovali da postoji specijalni plan za Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju od jutros je i njima jasno da ta institucija smeta većini ljudi koji konstituišu novu vlast.

Stoga valja ponovo pozvati naše prijatelje iz Ambasade SAD, Ambasade Velike Britanije i Ambasade Njemačke da kao ključni partneri Crne Gore u evroatlanskim integracijama izdvoje malo vremena i posebnu pažnju posvete ovom problemu, jer je na djelu sistematsko gušenje prava na slobodu govora.

Treba naši prijatelji u ambasadama da znaju da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost institucija koju je osnovala Vlada Crne Gore, u skladu s domaćim zakonima, ali i evropskim normama osnivanja visokoškolskih institucija.

Osim toga, neregularnosti tokom osnivanja i rada FCJK nije moglo biti sve i da se to htjelo, jer je ova institucija od osnivanja pod raznim lupama.

Naročito je to bilo očito tokom rada „prelazne Vlade“ 2016. godine, u kojoj su kontrolori s posebnom pažnjom pretresali dokumentaciju FCJK, ne bi li pronašli eventualne praznine. Ništa od toga nije se dogodilo.

Stoga je svako potenciranje navodnih neregularnosti prilikom reakreditacije, i to baš u danima kad ta visokoškolska institucija najavljuje nastavak borbe za svoj status, ne samo jasan pokušaj gušenja slobode govora i slobode izražavanja, već i politički revanšizam koji se ispoljava prema institucijama osnivanim za mandata bivše vlasti.

Ako nije tako, neka se onda predstavnici nove vlasti izvole ophoditi prema FCJK kao i predstavnica parlamentarne većine u skupštinskome Odboru za prosvjetu, koja je nedvosmisleno jasno artikulisala stav da – FCJK ne treba gasiti.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vuk

Koja pomoć od ambasadora da se traži, pa njima treba ići i protestvovati zbog njihove uloge u izborima i formiranju manastirske vlade, velika zasluga za sadašnju situaciju ima da zahvalimo ambasadama a najviše USA, UK i EU nema od njih pomoći a i ako se glasnu to će biti uvijeno u oblande.