16 °

max 22 ° / min 16 °

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nullius in verba

Stav

Comments 0

Nullius in verba

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Milan Marković

 Bilo da su izraz nesposobnosti ili planskoga urušavanja temeljnih civilizacijskih vrijednosti Crne Gore, dosadašnji plodovi rada aktuelnoga državnog aparata svakodnevno izazivaju skandale, šokiraju javnost i proizvode unutrašnju nestabilnost. Otuda je stvorena klima u kojoj je sistemsko nasilje prirodno stanje u kojem živimo i sastavni dio društvenih konvencija, pa se na njega, valjda, treba naviknuti. U tako pripremljenom ambijentu pojave koje ne znače ništa sasvim niotkuda počinju dobijati medijski prostor, ne bi li zamaskirale realno stanje stvari i odvratile pažnju od anticivilizacijskih akcija koje se tajno ali organizovano sprovode. Primjera je mnogo no, uz opasnost da u praćenju njihove serijske proizvodnje ne izgubimo kontinuitet, zadržimo se samo na posljednjim.

Slobodni pad u vrijednostima koji sistemski trpi crnogorsko društvo, nije zaobišao niti jedan njegov aspekat. U akademskom prostoru, ključne uloge i formalno su dodijeljene onim subjektima čija su intimna ubjeđenja i partijski interesi u jasnom sukobu s vrijednostima akademskoga integriteta. Iako van dometa njihovoga uticaja, funkcionisanje jedine preostale nezavisne akademske institucije, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, aparatom pretpostavljenih kategorija ponovo pokušava da se svede na proizvod prevaziđenoga društvenog poretka. Naravno, sve se to dešava iz ostrašćenih perspektiva onih koji autoritetom preuzetih funkcija forsiraju svoj etničko-religijski fundamentalizam, njegovu pseudonaučnu permutaciju i šovinističku isključivost.

Ne treba nove političke vojnike buditi iz akademske amnezije pominjanjem svih pritisaka i opstrukcija koje i FCJK i montenegristika u kontinuitetu trpe od svojih početaka. Ne treba čak ni pominjati njihove ovogodišnje reflekse, iako su najčešće ugrožavali osnovne akademske principe, fundamentalna ljudska prava i prelazili granicu ukusa. Napadi novih političkih komesara iz dubina akademske anonimnosti ostaće podjednako jalovi kao i njihov naučnoistraživački doprinos. Zato se Fakultet za crnogorski jezik i književnost neokolonijalnom dogmatizmu suprotstavlja emancipacijom, pa će i dalje biti akademsko jezgro koje ukazuje na sve mehanizme uništavanja društvene perspektive u vremenu kad je država u duhovnom smislu priznala svoju kapituliraciju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR