23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Društvena magla

Izvor: aktuelno.me

Stav

Comments 1

Društvena magla

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Jadranka Selahanović

Bivalo je da zamagli. I da potraje. Ali, ovakve magle kao u zadnju godinu dana, nije nikad bilo. Pritisla, ne vidi se prsta pred oko. Zatamnila sve. Kao da noć gospodari i noću i danju. Niđe sunca da ga okom vidiš. Izgubilo se.

Tumara nekud, ne zna mu se puta. Nikako da potrefi đe da stane. Da se zaustavi nad ovom magluštinom. Da zatreperi, da se svjetlost pojavi. Ne pomažu ni kiše ni vjetrovi. Ne razmiče se. Stoji, nepomična, kao da je od olova. Neki novi soj magle, nepoznat. Soj ili nesoj, ne možeš odredit. Jer sve je čudno i neobjašnjivo.

E, zaista, nema toga ko ovo pamti. Da magla padne s jeseni i da ostane da traje cijelu godinu i kusur. To se nije dešavalo.
Pominju nekakvu muku što se zove smog. I globalno zagrijavanje. Kao oni glavni krivci. Ne znam. Ne bi se reklo. Ovo je neka gusta, ledena magla. Hladna, da se od nje pometeš.

Sve su prilike da je ovđe nešto drugo po srijedi. Nešto što nije prirodno. A, ako nije prirodno onda je društveno. Barem su nas tako učili. Sjećate li se - priroda i društvo. Ako, uopšte, više važi nekadašnji nauk. Jer, sad su neka drugačija učenja na snazi.
E, onda, po tome, kako nekad učismo, jedini zaključak bi mogao biti, da je ovo čudo - društvena magla. I da se dvostruko tumači. Kao magla u društvu i kao društvo u magli. Na prvi pogled djeluje isto. Ali, zaigurno, nije.

Jer, ova prva magla sama određuje đe će se nastanit. Lagano pokušava da te prekrije, pa ako je prihvatiš, srećno bilo. Zdravo je nosio.

A, ova druga je sasvim drugačija. Ona ne pita prihvataš li je ili ne. No, te uvuče u nju, pa milom ili silom. Najčešće se upada naglavačke. I tako traje dok se ne osvijestiš.

E, sve liči , da je naša ova druga. Jer, bijasmo u nju popodali i to na vrh glave. Da ne znamo đe se nalazimo. I da smo sad u fazi osvješćivanja.

No, da ne prognoziram. Da što ne urečem. Još malo, da sačekamo. Nešto se bistri. Mora da se magla razilazi. Dako se i vidik malo otvori. Ma, poneki i oči. Da dobro vide kuda da krenu. Pa da izlazimo. I obavezno, svako sa tri krša u džepu.

Da ih bači za sobom. Tako su govorili stari. Da se nikad ovakva magla ne vrati. Da ostane za nama, za sva vremena.
Pamet u glavu, pa na pravi put. Sa srećom!

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Rosa Luksemburg

Smog je Jadranka smog. I to onaj teski, sa smradom. Nadajmo se jakom podgorickom sjeveru. Ne bi li ga ocerao, a ako mu ne pripomognemo, bojim se da ce smrdljivi trag dugo trajati.