24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čojstvo i junaštvo

Stav

Comments 1

Čojstvo i junaštvo

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović

Nije mi ranije na um padalo da razmišljam o gramatičkom rodu imenica ČOJSTVO I JUNAŠTVO. No, ove skorašnje neprilike, uputiše me da provjerim kome je crnogorska gramatika dala primat nad ovim imenicama.

I kad viđeh, bi mi milo, što ih je smjestila u srednji rod. Pravilno i pravedno. Ni tamo ni ovamo. No, po pola. Na jednake djelove.

Činilo se, barem do skora, da ako iđe nije pogriješeno, to je u ovoj rodnoj podjeli. No, je li više tako?

Sve su prilike da se ovaj razmjer ozbiljno poremetio. Na štetu muškog roda. Potrudiše se da ovu gramatičku podjelu naruše oni koji nečasno udariše na žene. Da ih vrijeđaju, da ih zastraše,  samo zato što vole svoju državu. Što je brane od njih, koji hoće da je unize, da je čereče, da je otimaju. Da je učine drugačiom. Po tuđoj mjeri.  

I te njihove napade, tu bruku, moderna leksika nazva - mizoginija i seksizam. Kakva mizoginija i kakvi bakrači. Za to postoje pravi nazivi. Naši, domaći. Dobro poznati. A, bogu hvala, ima ih puno. Barem u crnogorskom jeziku. Pa neka ih prevodi kome nijesu jasni.

Ni nama ne bi mnogo što jasno. Pa smo sami tražili „prevod“. No, da ne skrećem sa teme. To je već neka druga priča. Važno je da je spoznasmo, da je „prevedosmo“ i da je treba pamtit. Za dugo i dugo.  

No, ovo što se, ovog puta, činjelo prema ženama, ostaće upamćeno. Za sva vremena. Takvog „čojstva“ i takvog „junaštva“, što domaćeg, što uvezenog, nije bivalo.  

Hoće li se ovim fenomenom neko nekada baviti, hoće li pronaći razloge i objasnit ovu pojavu, ne znam. Ako iko pokuša da nađe valjan odgovor svemu ovome, dobro bi bilo da uvaži jednu dobronamjernu napomenu.  Čini mi se da bi mogla biti od koristi. Makar kao vrsta poređenja:      

Kad se kaže čovjek, uglavnom se misli na osobu muškog pola. I kad bi rekli ON JE ČOVJEK-MUŠKARAC, ne bi imalo neko posebno značenje. Makar ne u smislu čojstava i junaštva.

Ali, kad se izgovori ONA JE ČOVJEK ŽENA, ima li tu posebnog značenja, onog koje obašnjava što su uistinu i čojstvo i junaštvo?

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ljilja

Divan tekst. Svaka čast. Vi ste pokazali što znači biti čovjek žena.