18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Україна, Чорногорія!

Stav

Comments 1

Україна, Чорногорія!

Izvor: Pobjeda

Autor: Mia Zeković

  • Viber
Ako postoji bilo kakva „korist“ od dešavanja u Ukrajini, ona se, možda, može tražiti u situaciji da članice Evropske unije, a posebno njen vodeći dvojac Njemačka-Francuska, sagledaju, u novoj situaciji na istočnim obodima kontinenta, potrebu revizije i obnove zajedničke vanjske politike, uključujući novi odnos prema balkanskoj praznini na mapi ujedinjene Evrope. Isto bismo mogli kazati za američki odnos prema našem regionu, koji trenutno čeka „parkiran“ na kontroverzno-dubioznoj ideji o tzv. „Otvorenom Balkanu“

Piše: Miodrag Vlahović

Kada god se pomene Ukrajina, pa i prije aneksije Krima 2014. godine, ali i sada, poslije sinoćne odluke ruskog predsjednika Putina da prizna dvije tobože samoproklamovane ,,republike“, ja se sjetim mog vašingtonskog kolege, čuvenog ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka.

Godina je 2009, sjedimo u restoranu ,,Toska“, na dva ili tri bloka od Bijele kuće. Razgovaramo o mnogim važnim temama, aktuelnim i tada - istina u drukčijem kontekstu i istorijskom trenutku (,,Miodrag, zašto Crna Gora želi u NATO?“ ,,Zato što je to naš interes, Sergej.“) - ali, neizbježno, i o nekim ličnim i porodičnim detaljima.

I onda nekadašnji zamjenik ministra inostranih djela Rusije i, prije toga, ambasador pri NATO, kaže: ,,Znaš, Miodrag, moja majka je Ukrajinka. I moj otac je Ukrajinac. Ali, ja sam Rus!“

,,Nikakvo čudo, Sergej, imamo i mi toga kod kuće: otac Crnogorac, majka Crnogorka i - imaju sina Srbina. Ništa strašno.“

(Objasnio sam, naravno, mom ruskom kolegi ukrajinskog porijekla - jer ruska diplomatija ionako sve zna - zašto dobro poznajem takve slučajeve …)

PARALELE

Crnogorci, i zbog takvih stvari, vjerovatno najbolje razumiju istorijsko-kulturno-ideološko-politički i psihološki kompleks i traumatični odnos između Ukrajine i Rusije, uključujući crkveno pitanje. Jer, ništa ne liči na tu relaciju, na velikodržavne obrasce, na logiku i racionalizaciju velikodržavnog nacionalizma i poništavanja istorije i kulture drugih naroda - kao odnos Crne Gore i Srbije. Istina, u odnosu na ono što stoljećima postoji između Rusije i Ukrajine, naše je ,,pakovanje“ manje i manjeg značaja, bar na globalnoj ravni.

Naravno, u Crnoj Gori postoji i drugo razumijevanje tih stvari. Tako smo, u rijetkim javnim razgovorima o ovoj krizi, imali prilike i da čujemo objašnjenja kako u Ukrajini postoje dva ,,sentimenta“ - onaj proruski i onaj antiruski?!

Po tome su ,,stručnom“ mišljenju Ukrajinci uskraćeni za - ukrajinska osjećanja. Nema toga tamo! Ali, ni to nam nije novo - pripisivanje ,,antisrpstva“ crnogorskom identitetu i osjećanju je opšte mjesto aktuelne crnogorske političke i kulturne zbilje - od partijskih prvaka, preko službenika srpske crkve, sve do nosilaca visokih državnih literarnih priznanja.

Dugi govor Vladimira Vladimiroviča Putina u poneđeljak veče, koji je prethodio njegovom ceremonijalnom potpisu na odluke o priznanju ,,nezavisnosti“ prekograničnih oblasti - čime je Ruska Federacija flagrantno prekršila sve regule međunarodnog prava i ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine - je, u tom smislu, bio vrlo poučan - i za nas, u našem balkanskom predgrađu Evrope.

Opterećenja istorijom, odnosno manjkom istorije u dugim intervalima (i tu ima podudarnosti između dvije situacije, naše i ukrajinske) odvela su ruskog predsjednika do konstatacija koje su nam tako poznate: Ukrajina, zapravo, i ne postoji, tj. ne treba da postoji. Ona je samo dio, epizoda, rukavac ruske istorije i neodvojivi dio ruskog nasljeđa, kulture i teritorije. Slušamo to i na ove bande!

Samim tim, sve što se dešava na tim geografski dalekim stranama je ispunjenje istorijske pravde, kako to vidi Kremlj. Putinov govor, tako, ostaje za pomna izučavanja i tumačenja, baš kao i njegovo obraćanje iz 2005, koje je ponovio i pred Generalnom skupštinom OUN, kada je utvrdio da je ,,raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa dvadesetog vijeka“.

NOVI ,,STATUS QUO“

Kriza u Ukrajini, ozbiljnija i od one kada je Ruska Federacija izvršila aneksiju Krima, još uvijek nije eskalirala do krajnjih granica.

Proglašena je nezavisnost ,,republika“ Donjetsk i Luganjsk, a Putin je upravo dobio ovlaštenje Parlamenta da može poslati vojsku u te ukrajinske oblasti kako bi podržao i održao stanje koje je proklamovao konačnim. Vrlo je moguće da takvo stanje stvari zadugo ostane kada se o teritorijama radi: da ta invazija bude ograničena na pomenute oblasti, bez širenja okupacije na druge ukrajinske teritorije.

U tom scenariju, Rusija će, s obzirom na aktuelnu konstelaciju, i evropsku i evroatlantsku, stvoriti novu verziju ,,pređašnjeg stanja“ u Ukrajini. Novi izgled neregularne situacije, koju Kremlj smatra i formalno okončanom, a kojom se eklatantno krše pravila i principi međunarodnog prava i Povelje OUN, pojačaće razlog i postaće osnov za najozbiljniju konfrontaciju zapadnih saveznika i Ruske Federacije - još od vremena SSSR i hladnoratovskih epizoda (Poljska, Mađarska, Čehoslovačka, Berlin) na evropskom tlu, koje su bile stvorene upravo sovjetskim intervencijama.

Posljednje vijesti govore o njemačkoj odluci, tj. najavama te odluke, da se zatvori gasovod ,,Sjeverni tok 2“, što je prvi znak ozbiljnosti evro-atlantskih partnera da zaista uspostave sistem čvrstih ekonomskih sankcija prema Moskvi. Za to vrijeme u Vašingtonu teče rasprava da li je ruska armija izvršila invaziju ili se, još uvijek, radi o ,,početku invazije“.

Što bi nas, ako se samo o „početku invazije“ radi, odvelo u scenario u kojem postoji opšti napad Rusije na Ukrajinu. Takav se razvoj situacije ipak čini manje mogućim. Potpuna konfrontacija i totalni napad teško bi mogao biti ograničen na Ukrajinu. On bi - osim, treba li posebno isticati, opasnosti eskalacije koja bi mogla poprimiti globalne razmjere - značio i ogromni rizik za Putina i njegov ostanak na vlasti.

Putin bi, moguće je, uz ogromne žrtve i razaranja, tako mogao (privremeno) osvojiti Ukrajinu. Da li bi, poslije toga, izgubio samu Rusiju, ostaće hipotetičko pitanje, nadamo se svi.

EVRO-ATLANTSKI ODGOVOR
Jednom riječju, stvari se sada svode na sankcije.

Ekonomija će svakako igrati bitnu ulogu. To neće lako pasti ruskoj privredi, a rezultati će zavisiti i od jedinstva zapadnih saveznika da sistem ekonomskih blokada i restrikcija ostane efikasan i bez značajnih izuzetaka. To nije bio slučaj poslije aneksije Krima, pa je, i zbog toga, pomenuti potez nove njemačke vlade najsnažnija ekonomska poruka koja se mogla uputiti Moskvi u ovom trenutku.

Uzgred: u danima koji su prethodili posljednjoj ruskoj odluci, a u vezi ekonomskog odgovora Zapada, bio je zapažen komentar Viktora Tatarinceva, aktuelnog ruskog ambasadora u Stokholmu. Taj Putinov kadar iz Sankt Petersburga je, u sasvim nediplomatskom iskazu, koji baš i nije za prevođenje, izjavio kako Rusiju… nije briga za te sankcije.

Ukoliko se kriza, u smislu oružanog sukoba, ne proširi na cijelu Ukrajinu, evro-atlantska zajednica će, pored ekonomske blokade prema Moskvi, biti primorana da najozbiljnije razmotri potrebu za novim mjerama i potezima koji bi ojačali njenu unutrašnju koheziju i saglasnost povodom kapitalnih problema i procesa koji su, posljednjih godina, predstavljali izazove najtežeg oblika.

Odavno je opšte mjesto - Evropska unija nije jedinstvena po mnogim pitanjima. Jedinstvena vanjska politika nije se ,,spotakla“ samo na pitanju nezavisnosti Kosova, već su pukotine proširene ekonomskim teškoćama i migrantskom krizom. Iz zapadno-balkanske perspektive posmatrano, ta se bezidejnost i nedostatak jedinstvenog stava i zajedničke strategije, snažno odrazila na zastoj i nazadovanje projekta evropskog članstva za šest zemalja regiona.

Ako postoji bilo kakva ,,korist“ od dešavanja u Ukrajini, ona se, možda, može tražiti u situaciji da članice Evropske unije, a posebno njen vodeći dvojac Njemačka-Francuska, sagledaju, vezano za novu situaciju na istočnim obodima kontinenta, i potrebu revizije i obnove zajedničke vanjske politike, uključujući novi odnos prema balkanskoj praznini na mapi ujedinjene Evrope. Isto bismo mogli kazati za američki odnos prema našem regionu, koji trenutno čeka ,,parkiran“ na kontroverzno-dubioznoj ideji o tzv. ,,Otvorenom Balkanu“.

BALKANSKE SJENKE DONJETSKA I LUGANJSKA  

Ozbiljni posmatrači i analitičari prigovaraju evropskim i atlantskim saveznicima da kaskaju za Putinovom agresivnim i, treba li posebno podsjećati, efikasnim uticajem na raznim stranama svijeta - od samih Sjedinjenih Država, preko mnogih evropskih zemalja, pa sve do Gruzije i njenih „nezavisnih republika“.

Nećemo ulaziti u opravdanost ovakvih ocjena. Očigledno se ne objašnjava.

Zapadni Balkan je poprište sučeljavanja u kojem aktuelni trend - uz sve ograde i izvinjenja našim evropskim i američkim prijateljima - pokazuje konstantni puzajući napredak ruskih ideja i uticaja. Sa izuzetkom, vjerovatno, Albanije, ostale članice zapadno-balkanske šestorke su imale priliku da osjete taj ruski uticaj.

Situacija u Bosni i Hercegovini, ona između Srbije i Kosova, izazovi i problemi sa kojima se Crna Gora suočila i 2016. i u posljednjih godinu i po, zajedno sa uglavnom prevaziđenim dramatičnim konfrontacijima u Sjevernoj Makedoniji, čine listu koja je najdirektnije objašnjenje za zastoj u procesu približavanja Evroskoj uniji.

Uz pomenute evropske probleme, marginalizovanu ili čak zaboravljenu ideju da EU treba i može da se proširi na Zapadni Balkan, dobili smo, na kraju - ,,Otvoreni Balkan“.

Upravo čitamo odgovor srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Ukrajini, na njihov poziv da osudi rusku agresiju na Ukrajinu. (Odbio je glatko, pozivajući se, očekivano, na Kosovo.) Taj isti čovjek i ta ista politika treba da nas okupljaju u ,,Open Balkans“?! U tu novu ,,platformu“ za regionalnu saradnju koju, svako na svoj način, podržavaju i Vašington i Moskva, dok evropski partneri ćute i nevoljno sliježu ramenima.

Zato je sadašnja kriza, u svojoj dramatičnosti i nesreći za prijateljsku Ukrajinu i za njene građane, kako to upravo potvrđuje i generalni sekretar NATO, najteži istorijski ispit ne samo za evro-atlantsku zajednicu poslije mnogo godina, još od tragičnih jugoslovenskih ratova, već je ona i jasna najava potrebe da se konačno počnu rješavati zaostali problemi i zamrznuti konflikti i u našem regionu.

Ostaje nada, jednaka onoj u današnjoj Ukrajini, da će naši prijatelji iz Evrope i Amerike, prepoznati ideje i politike koje treba podržati, bez kompromisa i bez popuštanja i povlađivanja nacionalizmu i velikodržavnim projektima i da će svoj odnos iskazati kroz ujedinjeno i fokusirano djelovanje, sa strateškom projekcijom o demokratskoj Evropi, ,,slobodnoj i ujedinjenoj“.

Ono što želimo nama samima - želimo i prijateljskoj Ukrajini, u vremenu kada su joj pomoć i razumijevanje od sudbinske važnosti, pa makar dolazili sa najmanjih balkanskih i evropskih adresa.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

dragan

Besprekorno! Kao i uvijek! Postovanje Gradjanine! "Ukrajinsko sveštenstvo i vjernici, a bez parohijskih crkava ili drugih institucija, održavali su najveću podzemnu vjersku zajednicu na svijetu u narednih 45 godina —To je bilo nešto manje nego čudesno!" Svako Dobro!