22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ne treba biti istoričar da razumiješ veliku grešku, nego čovjek

Izvor: Instagram

Stav

Comments 13

Ne treba biti istoričar da razumiješ veliku grešku, nego čovjek

Rusija je upravo ušla u najopasniju fazu svog društvenog razvoja – rusizam, koji je realna prijetnja mnogim narodima, međunarodnom poretku, društvenim odnosima u cijeloj Evropi...

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Uzrok ruskog neisprovociranog napada na Ukrajinu je ruski šovinizam, koji je kasnije prerastao u rusizam – ruski fašizam. Taj fašizam krenuo je u stvaranje velike Rusije, kao nekad Hitler u stvaranje Trećeg Rajha.

Nije zgoreg podsjetiti da šovinizam ima svoje korijene u nacionalizmu, a nacionalizam crpi snagu iz patriotizma. Taj lanac, kada pozitivni pojam patriotizam preraste u 'ne-baš-dobar' fenomen nacionalizam, koji se pak dalje transformiše u vrlo loš šovinizam, vodi ka fašizmu kao najvećoj civilizacijskoj opasnosti.

Posrijedi je vrsta društvenog kancera, koji pozitivne ćelije patriotizma transformiše u negativne. Ako tu izostane društveni hirurški zahvat, stvari idu ka terminalnoj fazi – fašizmu, koji ubija sve živo u društvenim odnosima, propagira nasilje u odnosu na druge narode (pa i svoje građane, koji ne prihvataju ideologiju velikodržavnosti). Preći liniju ka velikodržavnom nacionalizmu znači i spremnost na rat, krv, stradanja, ogromne ljudske i materijalne gubitke. Na put nikuda...

Slobodan Milošević je na taj način pretočio nacionalizam u šovinizam i krenuo putem ratova. Poslije demokratskih promjena u Srbiji, šovinizam kao državna ideologija bio je sklonjen. Ostalo je tada nacionalizma, istina, ali on se može liječiti neinvazivnim metodama. 

Dobro je da Beograd s jedne strane zna kuda vodi ovaj put i nastoji ga izbjeći integracijom u EU; ali s druge strane domaći nacionalisti guraju zemlju na stazu šovinizma i tijesnih veza sa već fašističkom Rusijom. Zemljom koja, osim lažnog prijateljstva (o čemu svjedoči drsko upoređivanje Kosova sa ukrajinskim Donbasom), njeguje i želju za potpaljivanjem situacije na cijelom zapadnom Balkanu. To čini potplaćivanjem dijela srpske političke elite i investicijama u energetski sektor sa ciljem uspostave kontrole preko ekonomije nad političkim razvojem zemlje.

Rat i evropske vrijednosti ne mogu ići zajedno

Svi se danas moraju suočiti s činjenicom da je Rusija postala najveći eksporter u Evropi ne samo nafte i plina, već i ratova. Pri tome, prodaja nafte i plina ide uporedo s još nečime. Ako želite naftu obojenu ljudskom krvlju, onda ste dobrodošli u Moskvu na pregovore. 

Zvanični Beograd se sada treba opredijeliti da li ide magistralom evropskih integracija i perspektivom svestranog razvoja privrede, ili putem velikodržavnosti, koji je već jednom doveo do siromaštva i političke provalije. Ako idete putem šovinizma onda ste srdačni prijatelj Kremlju; ako idete smjerom evropskih integracija, onda vas rado prihvataju u svim evropskim prijestonicama. 

Pokazatelj društvene situacije u Srbiji jeste i nekadašnji fudbaler Dušan Savić, koji se pojavio na konferenciji za novinare kluba Crvena zvezda u majici sa slovom Z, što u Ukrajini i demokratskom svijetu znači Z-lo. On je pozdravio prisutne na Dan pobjede, za koji su, kako on kaže, najzaslužniji Rusi, Bjelorusi, Srbi i pravoslavni dio Ukrajine. 

To je nešto istorijski novo. Nije da je poznavanje istorije i nauke Saviću jaka strana, ali kad ulaziš u društveno-politička pitanja o kojim nemaš nikakvog pojma, onda moraš dobiti i adekvatan odgovor. Prije svega, pobjedi nad fašizmom doprinijeli su upravo Ukrajinci, koje Savić stavlja na posljednje mjesto. Od zvaničnih 26,5 miliona sovjetskih gubitaka u Drugom svjetskom ratu, bilo je 14,3 miliona Ukrajinaca. To je više od polovine svih poginulih i više nego Rusa i Bjelorusa zajedno.

Drugo, vrlo je upitno govoriti da je u partizanskim odredim bilo najviše Srba. Tačno, dosta mnogo, ali većina Srba se opredijelila za četnike Draže Mihajlovića. Na Teheranskoj konferenciji u 1943. godini šefovi država SSSR, SAD i Velike Britanije označili su četnike kolaborante, a ne antifašiste.

Treće – u toku Drugog svjetskog rata, Sovjetski Savez je bio oficijelno zemlja ateizma. Poklanjanje Bogu i Crkvi umnogome je bilo zabranjeno. Apsolutna većina sovjetskih ljudi morala je ići u boj sa boljševičkima pokličima.

Poenta je, propagirati simbol ruskog fašizma i podjelu Ukrajine na pravoslavni i drugi dio, kako to čini Savić, nije ništa drugo do poluga moskovske propagande. Ne zaboravimo, ruska vojska pobila je u Mariupolju 30 hiljada ljudi, koji su većinom pripadali Ruskoj pravoslavnoj crkvi, a Moskovski patrijarh Kiril nije progovorio jednu jedinu riječ za svog gazdu Putina.

I tu ne treba biti istoričar da razumiješ veliku pogrešku, nego treba da budeš civilizovan čovjek. Kako kažu – jel si čovjek ili nisi.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Nije čovjek mogao ni školu završiti, a i tokom igranja, uglavnom, je loptu udarao glavom! Sada mu zapalo da nešto kaže, pa lupa, a nije mu prvi put!

nenad_mne

@Roki , i na proslavu 9.maja pozvao predstavnike četničkog pokreta? Koje godine ga je odlikovao i za šta? Za antifašizam nije!!!

Kotor

Očigledno da Dule nije potkovan detaljno sa ovom ideologijom. Ima li ko Mein Kampf da mu pošalje kako bi upotpunio praznine?